👤

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului din fragmentul de mai jos.
SCENA a II-a SORCOVĂ, LUCA LACRIMĂ, NASTASIA
(10 puncte)
NASTASIA (s-a oprit în prag și îngână): Ce-ntuneric!
SORCOVĂ (intră, din bucătărie, cu lampa aprinsă): ... și eu care credeam că Nastasia plânge de ochii lumii (a pus lampa pe masă) și face nuntă cu... (O vede pe Nastasia și, admirativ:) Brava! Bine-ai adus-o din condei! Brava, Nastasio!
NASTASIA (o miră și o doare fericirea lui Ion Sorcovă).
SORCOVĂ (i se risipește entuziasmul și luptă să-l adune, râde în silă): Ei, lasă, nu te mai face n-aude-n-a-vede, că pricepem noi! Bănuiam eu! Bănuiam eu că pui ceva la cale!... E bine ce faci! Merită! Un ucigaș ca el... NASTASIA (a tresărit): Care... el?
G. M. Zamfirescu, Domnișoara Nastasia


Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

Notatiile autorului reprezinta acel text inclinat scris in paranteze rotunde. Ele pot oferii detalii despre caracterizarea  personajelor, scenografie, coordonate temporale si spatiale.

In textu dat ''Domnișoara Nastasia'' scris de G.M.Zamfirescu, didascaliile au rolul de a contura caracterul actantilor, si de  a-i indruma in desfasurarea actului teatral ''s-a oprit în prag și îngână''. De asemenea indicatiile scenice, pun bine la punct  relatiile dintre cele doua personaje, Nastasia si Ion Sorcova si ne prezinta cateva din trairile acestor fiinte de hartie ''o miră  și o doare fericirea lui Ion Sorcovă'' , ''i se risipește entuziasmul''.  Coordonatele spatiale si temporale nu sunt specificate cu  exactitate de autor, insa ne putem da seama, tot prin intermediul notatiilor autorului ca actul/actiunea are loc intr-o casa/incapere.