👤

dau coronă si 60 de puncte pentru trăsătrurile de la semnificația titlului pe gen liric puse pe în primul rând și în al doilea rând ​

Răspuns :

Răspuns:

Titlul analitic(din mai multe cuvinte)/sintetic(dintr un cuvant), alcatuit din ...(substantive, pronume, adjective, o propozitie) este un liant intre text si continutul de idei al operei, anticipand tema poeziei. Titlul este element metatextual care introduce cititorul in universul de idei al poeziei.

In primul rand, titlul stabileste un motiv nucleu(timpul,luna, moartea, lumina,creatia, arta,scrisul, noaptea, florile etc.) care simbolizeaza/delimiteaza/indica ... (frumosul artistic, creatia artistica, un element al cadrului natural nocturn/ diurn, elemente de portret fizic al fiintei iubite etc.).

In al doilea rand, motivul prezent in titlu este reluat si la nivelul discursului poetic, prin prezenta termenilor din campul lexical al ...(naturii, creatiei, scrisului, insingurarii, spleenului existential, monotoniei etc). Se sugereaza ideea ca ...(in functie de poezie; unele idei ar fi: ciclicitatea naturii este in consonanta cu efemeritatea vietii omului/ timpul este neiertator si aduce cu sine uitare/ iubirea absoluta nu se poate realiza in plan uman/ peisajul natural descris este de un farmec pregnant si capteaza atentia eului liric ETC.)

Explicație:

In linii mari asta trebuie sa urmaresti cand analizezi un titlu. Acuma depinde de fiecare opera ce semnificatii capata; cel mai important este sa analizezi titlul respectiv in contextul dat, al operei respective, pentru ca de la un caz la altul aceleasi cuvinte capata semnificatii diferite.

De ex, daca stii ca ai pastel e clar ca trebuie sa te legi de peisajul/ cadrul natural descris; daca e ceva despre iubire spui de sentimente de nerabdare/speranta/ melancolie/deznadejde

Sunt sigur ca te vei descurca, multa bafta!