Răspuns :
Răspuns:
Răspunsul corect este varianta c).
Explicații
Așa, cum s-a spus în enunț, HCl este un acid tare, fiindcă după ce este dizolvat în apă, el disociază total în ionii componenți H⁺ și Cl⁻. Acțiunea se explică prin forța dipolilor apei, de a rupe legătura covalentă polară H-Cl.
Ecuația reacției de disociere(sau ionizare, în unele cărți de specialitate) la HCl în soluția apoasă este:
HCl aq→H⁺aq + Cl⁻aq
Stoechiometric avem:
1mol HCl formează 1 mol de H⁺aq și 1 mol de Cl⁻
Rezultă că:
- număr moli de HCl dizolvați = număr moli de ioni H⁺(H₃O⁺) formați=număr moli de ioni Cl⁻ formați
- concentrația molară de HCl în soluție = concentrația molară de ioni de H₃O⁺ din disocierea HCl= concentrația molară de ioni de Cl⁻ din disocierea HCl
Ionul H₃O se formează astfel:
H⁺ nu poate exista liber și se combină cu H₂O și formează ionul hidroniu H₃O⁺:
H⁺ aq + H₂O = H₃O⁺aq
Apa disociază foarte puțin, în comparație cu HCl; știm să scriem reacția reversibilă, de autoprotoliză (autoionizarea a apei):
H₂O + H₂O = H₃O⁺ + HO⁻,
unde:
Kw=constanta de echilibru a acestei reacții chimice = 10⁻¹⁴M²
și C M H₃O⁺ = C M HO⁻ = 10⁻⁷ M , deci se poate spune că autoionizarea apei este nesemnificativă cu ionizarea HCl, în soluție.
Concluzie
În soluția apoasă de HCl există: numai ioni de H⁺(H₃O⁺) din disocierea lui, ioni de Cl⁻ din disocierea lui, în concentrații molare egale cu concentrația molară inițială HCl și molecule de H₂O nedisociate (se neglijează prezența ionilor de H⁺ și HO⁻din ionizarea apei, fiindcă sunt în concentrații molare foarte mici)- condiție valabilă, dacă CM HCl este mai mare decât 10⁻⁶M.
Explicație:
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!