Răspuns :
Răspuns:
p.s. în caz că nu se vede.. ai imagine.. Succese!
Explicație pas cu pas:
ctg(2x)=(ctg²x-1)/(2·ctgx). deci tr. să aflăm ctgx.
tgx+ctgx=3, ⇒(1/ctgx)+ctgx=3 |·ctgx ≠0 pentru x ∈ (0; pi/4)
⇒ctg²x-3ctgx+1=0, notăm ctgx=y, ⇒y²-3y+1=0, Δ=9-4=5, ⇒
ctgx=(3-√5)/2 sau ctgx=(3+√5)/2. Pentru x∈ (0; pi/4), ctgx > 1, deci
ctgx=(3+√5)/2. Atunci,
[tex]ctg(2x)=\dfrac{ctg^2x-1}{2ctgx}=\dfrac{(\frac{3+\sqrt{5}}{2})^2-1 }{2*\frac{3+\sqrt{5} }{2} }=\dfrac{9+5+6\sqrt{5}-4}{4*(3+\sqrt{5}) }=\dfrac{2*(5+3\sqrt{5}) }{4*(3+\sqrt{5}) }=\\\dfrac{(5+3\sqrt{5})(3-\sqrt{5})}{2*(3+\sqrt{5})*(3-\sqrt{5})} =\dfrac{4\sqrt{5} }{2*(3^2-(\sqrt{5})^2) } =\dfrac{\sqrt{5} }{2}[/tex]
ps. formula lui ctg(2x) apare din:
ctg(2x)=cos(2x)/sin(2x)=(cos²x-sin²x)/(2sinx·cosx)
Acum împărțim la sin²x și numărătorul, și numitorul și apare acea formulă,,,,
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!