👤

Va rog am facut ex. Ul dar nush sa dau si explicatia. Dati-o voi va rog cat mai clara! Raspunsul cel mai bun primeste coroanaa:))

Va Rog Am Facut Ex Ul Dar Nush Sa Dau Si Explicatia Datio Voi Va Rog Cat Mai Clara Raspunsul Cel Mai Bun Primeste Coroanaa class=

Răspuns :

În cazul substantivelor care nu au „i” în rădăcină, „norul” (rădăcina-nor), forma de plural va avea doi „i” la final. Un „i” este desinența de plural, iar celălalt „i” este articolul hotărât. În cazul substantivelor: „copil”, care are „i” în rădăcină (copi) și fiul (rădăcina fi), forma de plural va avea trei „i”, unul din rădăcină, unul este desinența de plural și celălalt este articolul hotărât.

Atunci când se inversează topica (adică atunci când ordinea cuvintelor nu mai este una obișnuită, cum este și situația de față, unde adjectivul este pus înaintea substantivului), atunci adjectivul preia articolul substantivului. Având în vedere că fiecare adjectiv are „i” în rădăcină (arginti, zglobi, hazli), forma de plural va avea trei „i”, unul din rădăcină, unul desinența de plural și celălalt articolul hotărât. Deoarece adjectivele au preluat articolul, substantivele vor avea câte un „i” care este desinența de plural, pe lângă celelalte litere incluse în rădăcină (cum am precizat mai sus, „copil” și „fiu” au „i” în rădăcină, deci la plural vor avea doi „i”, unul din rădăcină și celălalt desinența de plural).