Răspuns :
Tema unei opere literare este ideea principală care stă la baza textului respectiv, subiectul central în jurul căruia se învârte întreaga scriere.
Adică, dacă citești o operă și încerci să spui, cât de concis cu putință, despre ce este vorba în opera respectivă (preferabil doar într-un cuvânt), e foarte posibil să numești, de fapt, tema operei (dacă ai înțeles opera, bineînțeles).
Exemple de teme frecvente întâlnite în textele pe care le studiem la școală: timpul, iubirea, natura, condiția omului, familia etc. Spre exemplu, poezia „Lacul”, de Mihai Eminescu, are ca temă natura, iar „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale are ca temă viața unor politicieni pentru care propriile interese sunt singurele care contează.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!