Răspuns :
Salut,
1,(3) = (13 -- 1)/9 = 12/9 = 4/3.
--4,1 = --41/10.
Din ecuația din enunț avem că:
x = -- 1,(3) -- 4,1 = --4/3 -- 41/10 = --(4/3 + 41/10).
În paranteza din membrul drept, amplificăm prima fracție cu 10 și pe a doua cu 3, numitorul lor comun va fi deci 30:
x = --(40/30 + 3·41/30) = --(40 + 123)/30 = --163/30.
x = --163/30.
Ai înțeles rezolvarea ?
Green eyes.
Răspuns:
[tex]x = \frac{-163}{30}[/tex]
Explicație pas cu pas
Ce se cere:
Să se rezolve ecuația x + 1,(3) = -4,1 .
Rezolvare:
Observăm că 1,(3) este o fracție zecimală periodică simplă pe care o vom transforma într-o fracție ordinară.
[tex]1,(3) = \frac{13-1}{9} =\frac{12}{9} \\Simplific\u{a}m \ prin \ 3:\\1,(3) =\frac{4}{3}[/tex]
Transformăm și fracția zecimală finită -4,1 în fracție ordinară:
[tex]-4,1 = \frac{-41}{10}[/tex]
Înlocuim acum în ecuația inițială:
[tex]x + \frac{4}{3} =\frac{-41}{10} \\x = \frac{-41}{10} - \frac{4}{3}\\Aducem \ la \ acelasi \ numitor, \ acesta \ este egal \ cu \ 3 * 10 = 30:\\x = \frac{-41*3}{30} -\frac{4*10}{30} \\\\[/tex]
[tex]x = \frac{-123 - 40}{30} \\[/tex]
[tex]x = \frac{-163}{30}[/tex]
Succes!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!