👤

iordan chimet cele douasprezece luni ale visului rezumat
repede va roggg
imi trebuie pt fisa de lectura​


Răspuns :

Răspuns:

Cele douăsprezece luni ale visului” de Iordan Chimet este o antologie de texte pentru copii si tineri de toate varstele, lucru evident şi din subtitlul ,,antologia inocenţei”.

Fiecare dintre cele douşsprezece capitole cuprindet texte diverse: proză, poezie, dramaturgie grupate pe teme, anunţate prin titlul capitolului, care îmbină denumirea lunii originale cu substantive prin care se sugereayă tema abordata.

Fiecare luna are câte o porecla uşor de învatat: jaguarie, zebroarie,moartie, caprilie, maidan, junică, Iulică, augustus, Viespembrie, coptombrie, norebrie, recembrie.

Pentru a va familiariza cu textul o sa va scriu un mic rezumat al fiecarui capitol:

Jaguarie: În această lună ni se povesteşte despre jocurile copilariei fiecăruia dintre noi. Acest capitol poate fi început cu vorbele celebre si anonime ale lui C. Brâncuşi: ,,În clipa cînd am încetat sa fiu copil am murit”. Sau un mare scriitor de fabule spunea: „Dacă te-ai lua numai după ce-i adevarat, atunci nici un joc nu ar mai fi cu putinţă”.

Lectura care m-a impresionat cel mai mult in acest capitol a fost „Nu ştiu alţii cum sunt” de Ion Creangă. Aceasta combina combina umorul autorului cu „depresiunile” vieţii.

Zebroarie: Aceasta este cea de-a doua lună din carte. Ea mai este intitulata „Jocuri de poeti”. În acest capitol ni se redau mai multe caligrame mai celebre şi mai anonime. Acestea îţi dau imaginaţie , dar şi inspiraţie.

Moartie: Acest capitol este preferatul meu. În el întalnim lecturicu personaje care îşi trăiesc visele. Ele au parte de maximul de aventura admis la lecturile amuzante. Printre aceste lecturi mai sunt introduse şi portrete ale unor aşa zişi „infractori”.

Caprilie: Aceasta luna este pe placul tuturor. În ea ni se descriu animale de autori conoscuţi si mai puţin cunoscuţi, dar nu acesta este esenţialul.Animalele sunt descrise cu umor, ironiesau melancolie, privite şi personificate în viaţa lor de fiecare zi, iar acest lucru face capitolul unul palpitant şi interesant, dar cate ne şi îndeamnă să reflectăm asupra sensurile vieţii.

Maidan:În acest capitol ne este descris oraşul, cu tot ce poate cuprinde el: case, blocuri, zgârie-nori, populaţie. În acest capitol predomina umorul. Printre lecturi mai sunt ţi poeyii care te învată sa memorezi mai bine detaliile orasului.Mai sunt şi povestiri pline ochi cu imaginaţie. Acesta este un capitol interesant şi amuzant.

Junică: În aceasta lună ne este prezentata natura cu umor sau melancolie. Acest capitol este unul placut din punct de vedere al capitolului imaginaţie. În fiecare poezie sau proză natura este personificată. Poezia mea preferată este „Nevinovaţie” de Ion Caraion.

Julică: Acesta este un capitol amuzant dar umpic dramatic. Capitolul acesta ne prezintă circul cu clowni, animale, magicieni, şi multe altele.Aici întâlnim dramaturgie, lucru care nu îl întalnim la majoritatea capitolelor

Augustos: În aceasta luna ni se descrie o lume imaginară.Aceasta este plina de fiinţe închipuite de fiecare autor. Ele încearca sa ne convingă că nu tot ce facem e bine. Dacă nu ai şti sigur că dormi ai crede că ai ajuns într-un univers paralel.

Viespembrie: Acest capitol este un capitol cam neplacut copiilor de ayi dar care ne va juta cu siguranţă în viitor. Este vorba despre zilele de şcoala. Aici ne sunt descrise prima zi de şcoala şi alte peripeţii din timpul anului şcolar.

Coptombrie: Acest capitol este minunat din punct de vedere literar deoarece sunt multe texte, poezii şi imagini care ne arată cu câtă atenţie a fost lucrată aceasta carte. Peisajele împreună cu povestioarele din carte fac ca aceasta sa fie o luna a visului.

Norembrie: Capitolul al 11-lea este un capitol interesant ce îmbină Clipele fericite dintr-o viaţă omenească: călătorii, scurta dar iubita copilărie, momentul reânvierii naturii la viaţă, bucuria revederii soarelui, minunăţia pieselor de teatru şi putem continua la infinit.

Recembrie: Ultimul capitol al cartţii ne descrie secretele şi minunaţiile corpului omenesc. Aici ne sunt descrise unele parţi din corp dar şi oameni mai ciudaţi de exemplu: „buzatul”. Acest capitol este unul plin de umor.

Prin urmare cartea „Cele douăsprezece luni ale visului” trebuie citită cu mare atenţie, ca şi cum ne-am citi viaţa