Primul Război Mondial a izbucnit din cauza rivalităţii pentru........................ și pentru dominaţie mondială între marile puteri ale lumii. La izbucnirea războiului au contribuit și mișcările................ din Balcani, zonă numită „butoiul cu pulbere” al Europei. Primul Război Mondial s-a purtat între statele membre ale celor două alianţe politico-militare: Puterile Centrale (Germania,..................... , Bulgaria, Imperiul Otoman) și Antanta ( .................. , Anglia, Franta etc.). A fost un război cu multe victime din cauza luptelor în ......................... și a armelor folosite. România, care și-a declarat neutralitatea la începutul războiului, a intrat, în cele din urmă, de partea Antantei, deoarece dorea eliberarea românilor din ................................. , Banat și Bucovina, aflaţi sub stăpânire austro-ungară. Războiul s-a încheiat cu victoria ........................ . La baza negocierilor au stat principiile cuprinse în Cele 14 puncte promovate de președintele american W. Wilson, între care și acela al .......................... naţionalităţilor.
Perioada interbelică a fost o epocă a contradicţiilor. Progresul tehnologic și creșterea nivelului de trai au fost întrerupte de Marea Criză Economică Mondială, cauzată de speculaţiile ........................ și de creșterea producţiei într-un ritm mai alert decât al puterii de cumpărare a populaţiei.
Tot în perioada interbelică apar primele regimuri totalitare: ........................... în Italia, nazismul în ....................... și ............................... în URSS.
Între statele totalitare și cele democratice apar tensiuni care vor duce la izbucnirea unui nou război. Al Doilea Război Mondial a fost declanșat de Germania, care considera că are dreptul la „spaţiu vital”, pe care-l poate obţine prin forţă de la popoare considerate .
Germania a atacat ............................... la 1 septembrie 1939, apoi a ocupat Franţa și alte state europene. În 1942, Germania și aliaţii ei controlau aproape tot continentul. Însă balanţa războiului a început să se încline în defavoarea Puterilor Axei, odată cu intrarea ..................................................... în război. Din 1943, Germania a început să piardă teritoriile câștigate. Aliaţii au deschis noi fronturi, în sudul ................................. și în ............................... Germania capitulează la 8 mai 1945, iar aliatul ei asiatic, Japonia, la 2 septembrie 1945.
Lista termeni:Antanta, Austro-Ungaria, autodeterminare, bursiere, comunism, fascism, Germania, Italia, Normandia, nationaliste, Rusia, Polonia, Statele Unite ale Americii,teritorii, Transilvania, transee
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!