👤

1. Cine este naratorul in fragmentul citat?

2. Care sunt celelalte persoane?

3. Explică toate comparații din primul enunț, prin care personajul își motivează dificultatea de a pleca de acasă.


dau coroana


1 Cine Este Naratorul In Fragmentul Citat2 Care Sunt Celelalte Persoane3 Explică Toate Comparații Din Primul Enunț Prin Care Personajul Își Motivează Dificultat class=

Răspuns :

Răspuns:

______

1. Naratorul din fragmentul citat din „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, este Nică, narator subiectiv, nararea realizându-se la persoana I, singular.

2. Celelalte personaje care apar în fragment sunt: mama, rudele lui Zaharia (personaj colectiv), rudele lui Nică (personaj colectiv), moș Luca, un rotar (gazda din Blăgești), câțiva oameni (cu căruțe, cu care s-au întovărășit la trecerea prin Ruginoasa, de teama lăieșilor - personaj colectiv).

3. Explicarea comparațiilor din prinul enunț:

,,Cum nu se dă scos ursul din bârlog, țăranul de la munte strămutat la câmp și pruncul, dezlipit de la sânul mamei sale, așa nu mă dam eu dus din Humulești în toamna anului 1855, când veni vremea să plec la Socola, după stăruința mamei."

Cele trei comparații evidențiază greutatea pe care o resimte Nică în momentul despărțirii de satul natal în ajunul pregătirilor în vederea plecării naratorului la studii la Iași. Desprinderea de casă este văzută ca o ruptură dureroasă între etapa copilăriei, lipsită de griji, și adolescență, care reprezintă o provocare în dezvoltarea independentă a tânărului Creangă. Nu este doar ruptura de matricea spirituală a locurilor natale și sentimentul de înstrăinare de acestea, este totodată teama în fața necunoscutului, în evoluția personajului către căutarea și descoperirea propriului drum în viață.

______

#copaceibrainly