Răspuns :
Răspuns:
Factori ecologici este o noțiune care include următorii factori de mediu: factorii abiotici (temperatură, lumină, precipitații, presiune etc.) și factorii biotici (paraziții, dăunătorii, competiția intraspecifică și interspecifică) cu care un organism vine în contact și cu care se intercondiționează reciproc. Factorii de mediu sunt foarte variați, ei pot fi necesari (utili) sau din contră pot fi dăunători pentru ființele vii și, de asemenea pot, să favorizeze sau să împiedice supraviețuirea și reproducerea organismelor.
Tulpina este un organ vegetativ al plantelor superioare, care are rolul de a susține ramurile, frunzele, florile și fructele, și de a conduce seva brută de la rădăcină spre frunze și seva elaborată de la frunze către celelalte organe.
Tulpina este organul vegetativ al plantei de obicei suprateran și a cărui formă depinde de mediul de viață și rolul îndeplinit în viața plantei.
Tulpinile unor plante pot avea și alte funcții,(în afară de cele specifice):
de a servi la depozitarea substanțelor de rezervă (tuberculii, bulbii, rizomii);
de a îndeplini funcția de fotosinteză.
Clasificarea tulpinilor plantelor superioareModificare
Tulpina prezintă forme variate, caracteristice pentru specii diferite și datorită influenței condițiilor de mediu
1) După mediul în care se dezvoltă, se disting:
tulpini supraterane (aeriene)
articulate
nearticulate
tulpini subterane
rizomi (obligeană, stânjenel)
bulbi (crin, lalea)
tuberculi (cartof, topinambur)
tulpini acvatice (lintiță)
2) După orientarea în spațiu:
drepte (arbori și unele plante erbacee)
volubile (volbură, hamei)
agățătoare (viță de vie)
târâtoare (castravete)
3) După consistența lor:
erbacee
suculente
lemnoase
4) După durata vieții:
anuale
bienale
perene
a)Țesuturi de apărare, formate din unul sau mai multe straturi de celule care acopera organele. Acestea sunt în general unistratificate suberificate și vii. După origine sunt primare (epiderma, exoderma, endoderma, caliptra) și secundare ( suber, periderma, ritidom). Organele tinere sunt acoperite cu epiderma, formată de regula dintr-un singur strat de celule.
Explicație:
Te rog, dacă ti-a fost de folos, te rog sa-mi dai coroana. Am nevoie de ea pentru a-mi trece și eu rankul
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!