👤

Menţionează ce fel de relații marchează conjuncțiile din
propozițiile de mai jos.
a. Am mâncat o prăjitură proaspătă și delicioasă.
b. Copilul isteț, dar leneş n-a mers la olimpiadă.
c. Cumperi mere sau prune.
d. Mergem la munte ori la mare.​


Răspuns :

Răspuns:

a) și - aceasta este o conjuncție copulativă și marchează introducerea unei caracteristici noi a prăjiturii, fiind în relații de coordonare cu proaspătă, dar și cu delicioasă.

Prăjitura, deci are două caracteristici după părerea celui care a mâncat-o: proaspătă și delicioasă - acestea au putut fi introduse doar prin conjuncții. Gramatical, marchează legarea și rostirea într-o singură propoziție a atributelor proaspătă și delicioasă.

b) dar - aceasta este o conjuncție adversativă și marchează introducerea unei trăsături contrare celei de dinainte; este isteț, dar leneș; conjuncția adversativă, așa cum îi spune și numele(adversativ = opoziție, contrar), presupune introducerea unui termen care se va afla în relații de opoziție cu ceilalți. De asemenea, conjuncțiile adversative se izolează mereu prin virgulă(isteț, dar).

c) sau - aceasta este o conjuncție disjunctivă și marchează un raport de coordonare între propoziții de același fel(Cumperi mere/Cumperi prune).

d) ori - aceasta este o conjuncție disjunctivă și marchează un raport de coordonare între propoziții de același fel(Mergem la munte/Mergem la mare).