Răspuns :
Răspuns:
Relatii temporale si spatiale
Structuralismul considera ca intr-o secventa (unitate narativa maximala), intre doua propozitii (sau enunturi narative minimale), sunt posibile trei tipuri fundamentale de relatii, doua dintre acestea fiind relatiile temporale si relatiile spatiale.
Relatia logica, sau de implicatie, este al treilea tip de relatie din unitatea narativa maximala.
Relatia temporala priveste succesiunea cronologica a evenimentelor din obiectivul naratorului; la „suprafata textului“, aceasta relatie se evidentiaza prin marcile temporalitatii: „a doua zi“, „antart“ / „antart“, „apoi“, „dis-de-dimineata“, „mai tarziu“ etc.; cand nu este cazul, continuitatea / discontinuitaatea temporala nu mai solicita astfel de „marci“.
Relatia spatiala se contureaza din „paralelismul structural al propozitiilor“; „spatiul textului / epic“ juxtapunerii propozitiilor pe baza „unei anumite asemanari intre ele“ (Tv. Todorov). In finalul de la «Povestea lui Harap-Alb», de Ion Creanga, o relatie spatiala se datoreaza paralelismului: a turna apa moarta – a stropi cu apa vie («Iara fata imparatului Ros, in valmasagul acesta, rapede pune capul lui Harap-Alb la loc, il incunjura de trei ori cu cele trei smicele de mar dulce, toarna apa moarta, sa steie sangele si sa se prinda pielea, apoi il stropeste cu apa vie, si atunci Harap-Alb indata invie»).
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!