Răspuns :
Răspuns:
1. Tipul de perspectivă narativă în textul fragmentar Povestea lui Harap-Alb este obiectivă, evenimentele sunt relatate la persoana a-III-a de un narator extradiegetic și heterodiegetic. Mărcile lexico-gramaticale, în fragmentul respectiv, ale prezenței naratorului, sunt valorificate de zise Flămânzilă, zise Setilă, zise Gerilă și zise Ochilă.
2. Oralitatea textului reprezintă un stil care dă impresia de dialog cu cititorul, ceea ce conferă cititorului senzația că se află chiar el în miezul faptelor. Este alcătuit de diferite elemente, cum ar fi regionalismele(șuguiești/ogoiește-te/oleacăși/prujituri/acuș), expresiile(Fă bine, să-ți auzi rău), interjecții(Zău/Tare-mi ești drag/Vai de odihna noastră), exclamații(Tare-mi ești drag!/Ei, apoi!/Și vai de odihna noastră!) și adresări directe(Zău, nu șuguiești, măi Buzilă?/Ai dreptate, măi Gerilă, numai tu nu te cauți).
3. Una dintre replicile citate este Dar cu prujituri de-a tale, ia acuș se duce noaptea, și vai de odihna noastră! În limba literară aceasta ar fi: Dar cu glumele tale, acum trece noaptea, și e vai de odihna noastră! Astfel, în registrul literar sesizăm modificări atât de nivel sintactic, cât și de nivel fonetic. În loc de prujituri vom scrie gluma și vom rosti total altfel. În loc de acuș vom scrie acum și vom rosti total diferit.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!