👤

Maine am test la matematica din radicali si as vrea cam tot ce se face in clasa a saptea pe scurt in format digital (document) sau direct raspuns​

Răspuns :

#EXERCITIIREZOLVATEMATEMATICAGIMNAZIU

Calcule cu radicali -Adunarea și scăderea numerelor reale de forma a√b (exerciții rezolvate matematică clasa a 7-a)

DE PROFESOR JITARU IONEL PE 22/01/2019 • ( 5 COMENTARII )

Clasa a 7-a -Calcule cu radicali -Adunarea și scăderea numerelor reale de forma a√b, a,b∈Q, b>0 -exerciții rezolvate matematică (Capitolul „Calcule cu radicali” se face și în clasa a 8-a și este important pentru pregătirea Evaluării Naționale la matematică):

Suma numerelor reale a și b este un număr real unic notat a+b. Operația prin care se obține suma a două numere reale se numește adunare. REGULĂ DE CALCUL:

a√x+b√x=(a+b)√x, x>0;

EXEMPLU: 2√7+5√7=(2+5)√7=7√7.

Diferența numerelor reale a și b este un număr real unic, notat a-b, și care reprezintă suma dintre a și opusul lui b, adică a-b=a+(-b). REGULĂ DE CALCUL:

a√x-b√x=(a-b)√x, x>0;

EXEMPLU: 3√7-9√7=(3-9)√7=-6√7.

OBSERVAȚIE –Se fac operații de adunare(scădere) doar dacă aveți același radical (se adună, se scad doar coeficienții -termenii din fața radicalului care se repetă). Dacă nu avem același radical atunci trebuie să scoatem factorii de sub radical (acolo unde este posibil). EXEMPLE: √2+√7 nu se calculează(radicalii sunt diferiți și nu putem scoate factorii de sub radical), 5√7-2√3 nu se calculează(radicalii sunt diferiți și nu putem scoate factorii de sub radical). În schimb √12+√27 se poate calcula întrucât putem scoate factorii de sub radical. √12+√27=2√3+3√3=5√3(după scoaterea factorilor de sub radical a rămas același radical √3, și am putut efectua adunarea).

Îți recomand să recapitulezi și lecția: Scoaterea si introducerea factorilor de sub radical (exercitii rezolvate matematica clasa a 7-a, a-8-a)

*Scoaterea si introducerea factorilor de sub radical (exercitii rezolvate matematica clasa a 7-a, a-8-a)