👤

17 Explică în ce fel s-au format derivatele de mai jos, după modelul dat.
• țărăncuţă cetățenie. croitoreasă dărnicie. moldoveneşte . nebunie . ostăşime.
încălzi școlărel zburdălnicie
,,țărăncuţă" - format prin derivare cu sufixul diminutival ,,-uţă" de la substantivul țărancă", d
la rândul lui cu sufixul ,,-că" de la substantivul ,,țăran", derivat la rândul lui cu s
,-an" de la substantivul ,,țară"​


Răspuns :

Salut!

17. Explică în ce fel s-au format derivatele de mai jos, după modelul dat:

  • țărăncuţă“ – format prin derivare cu sufixul diminutival „-uţă“ de la substantivul „ţărancă“, derivă la rândul lui cu sufixul „,-că“ de la substantivul „tăran“, derivat la rândul lui cu ssufixul "-an" de la substantivul "ţară".

  • cetățenie“ – format prin derivare cu sufixul pentru denumiri abstracte „-ie“ de la substantivul „cetățean“, derivă la rândul lui cu sufixul „,-ean“ de la substantivui „cetate“.

cetățenie ➡️ cetățean ➡️cetate

  • "croitoreasă“ – format prin derivare cu sufixul „-easă“ de la substantivul „croitor“, derivă la rândul lui cu sufixul pentru denumirea agentului "-tor“ de la verbul „a croi“.

croitoreasă ➡️croitor➡️ a croi;

  • dărnicie“ – format prin derivare cu sufixul pentru denumiri abstracte „-ie“ de la adjectivul „darnic“, derivă la rândul lui cu sufixul "-nic“ de la substantivui „dar“.

dărnicie ➡️darnic➡️dar;

  • moldovenește“ – format prin derivare cu sufixul pentru indicarea modalității „-ește“ de la substantivul „moldovean“, derivă la rândul lui cu sufixul pentru indicarea provenienței locale "-ean“ de la substantivul „Moldova"

  • nebunie“ – format prin derivare cu sufixul pentru denumiri abstracte „-ie“ de la adjectivul „nebun“, derivă la rândul lui cu prefixul "ne-“ de la adjectivul „bun“;

  • ostășime“ – format prin derivare cu sufixul pentru denumirea unei colectivități „-ime“ de la substantivul „ostaș“, derivă la rândul lui cu sufixul "-aș“ de la substantivui „oaste“.

  • reîncălzi“ – format prin derivare cu prefixul iterativ "re-" de la verbul „a încălzi“, deriva la rândul lui cu prefixul "în-", derivat la rândul lui de la adjectivul "cald"."

  • școlărel“ – format prin derivare cu sufixul diminutival „-el“ de la substantivul „școlar“, derivă la rândul lui cu sufixul "-ar“ de la substantivui „școală“.

  • zburdălnicie “ – format prin derivare cu sufixul pentru denumiri abstracte „-ie“ de la adjectivul „zburdalnic“, derivă la rândul lui cu sufixul "-alnic“ de la verbul „a zburda “.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


En Learnings: Alte intrebari