Pomul pe care Domnul îl oprise Făcea de toate, și caise, Smochine, chitre, pere moi și prune, Cari de cari mai grase și mai bune, Castan cu fel de fel de crăci, Cu flori, miresme și murmure. Căci În Paradis se îmbinau deodată Tot bunătăți din lumea toată.
Să nu te-ndemne gândul: „Ia și papă!”. Să nu îți lase gura apă Și să mai ții porunca minte A sfântului și bunului Părinte? Înger să fii, și tot și-ar fi dat brânci Inima – vai – să rupi și să mănânci, Necum să fii băiat și fată, La pomul care da și ciocolată.
[Ei se uitau la poame, iar pe Copac se-ncolăcise ispititorul șarpe Și ochii lui de mâță, aurii, Îi împingeau să guste pe copii, Care dădeau copacului târcoale, Măcar din portocale;] Că se cojesc, mai mare dragul, Nejerpelite cu briceagul.
Ce-or fi mâncat, ce nu vor fi mâncat, Destul că au căzut în greu păcat. Ba de abia atunci, mi se pare, Li s-a deschis mai bine pofta de mâncare Și-au învățat la Raiul din pădure De-abia să sară legea și să fure. ( Pacatul - Tudor Arghezi)
1. Identificați in text doua mărci ale eului liric .
2. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, semnificația versurilor marcate cu paranteze patrate .
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!