Răspuns :
Răspuns:
Alimentele pe care le consumam sunt compuse din trei elemente: proteine, materii grase si glucide (sau hidrati de carbon). Unul din obiectivele unei bune nutritii este acela de a obtine un bun echilibru al acestor elemente.
GLUCIDELE
se gasesc in proportie mare in alimentele de origine vegetala (grau, porumb, orez, fructe, legume, zahar, miere), si in cantitate mai mica cele de origine animala (lapte). In alimente, se gasesc cu structura chimica diferita: unele au molecula mica, monozaharide(glucoza, galactoza), altele au molecule duble, dizaharide (maltoza, lactoza), si in sfarsit altele, cu molecula cea mai mare, polizaharidele (amidon, glicogen, celuloza).
LIPIDELE
Lipidele sunt substante grase se gasesc in proportie mare in :
– alimentele de origine animala (unt, slanina, carne de porc) si
– unele fructe (alune, nuci, masline).
Ele nu pot fi absorbite in organism decat sub forma componentelor lor, adica sub forma de glicerina si acizi grasi. In tubul digestiv, lipidele sunt descompuse in glicerina si acizi grasi, care trec in circulatia limfatica si sangvina, resintetizandu-se sub forma de grasimi specifice omului.
PROTEINELE
se gasesc in alimente de origine:
– animala: cantitati mari se gasesc in carne, peste, branza, oua,lapte;
– vegetala: in soia, linte, migdale, alune, cereale integrale si in unele leguminoase
Cele de origine animala se asimileaza mai usor in organism decat cele de origine vegetala.
Proteinele sunt substante fundamentale pentru buna functionare a organismului; ele nu pot lipsi din alimentatie. Pe langa rolul lor energetic, au in special rol plastic (formator), contribuind la cresterea organismului si la refacerea tesuturilor distruse prin functionarea si uzura organismului. De asemenea, ele intra in alcatuirea hormonilor, fermentilor, enzimelor si anticorpilor, care au rol important in functiile si apararea organismului.
Explicație:
Ti-am dat pe scurt la fiecare... Dacă ai nevoie de un răspuns mai amplu, cu mult mai multe detalii, îmi poti scrie.. Apropo ti-am dat si despre proteine, poate ai nevoie..
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!