👤

Urgent!!!!
Realizați un eseu cu tema, „Romanitatea românilor în viziunea istoricilor" având în vedere următoarele cerințe: - identificați cum, unde și când s-au format limba și poporul român; -formulați o asemănare și o deosebire cu privire la poziția istoriografiei austriaco-maghiare , respectiv române, din secolul al XIX-lea, în legătură cu etnogeneză românească; -menționați două exemple de istoriografie care neagă continuitatea daco-romană în Evul Mediu timpuriu pe teritoriul României și argumentele acestora.​


Răspuns :

Răspuns:

introducere:

Romanitatea romanilor este un subiect care a intrat in atentia mai multor intelectuali si astfel exista numeroase documente care abordeaza romanitatea romanilor. Cu timpul, a inceput sa sporeasca interesul fata de descendenta romanica a romanilor, fapt ce a dus la manifestarea unor miscari culturale(scoala ardeleana) dar si din pacate la politizarea ideii de romanitate a poporului român.

1.Limba si poporul roman s-a format in zona carpato-danubiano-pontica.(Cum?) In principal dacii, locuitorii teritoriului Daciei au fost asimilati de catre romani in perioada 106(Dacia devine provincie romana) si 275(o parte din romani se retrag la S de Dunare) din care deriva daco-romanii. Mai apoi, are loc migratia slavilor in 602 la N de Dunare si sunt asimilati de catre bastinasi/autohtoni/daco-romani, urmand sa se formeze poporul nostru drag.

2. Atat istoriografia austro-maghiară prin lucrarea lui Robert Roesler "Studii romanesti" aparuta in 1871 cat si cea romana prin lucrarea lui A.D.Xenopol "Teoria lui Roesler" aparuta in 1884 sustine ca in 275 a avut loc Retragerea Aureliana, diferenta consta in faptul ca istoriografia romana(precum si multe altele) sustine ca retragerea a constat in migrarea doar unei parti a functionarilor si a armatei la sud de Dunare, in timp ce istoriografia a-m sustine ca TOATA populatia a migrat la S de Dunare.

3. Doua exemple de istoriografii/teorii care neaga continuitatea daco-romana sunt:

-Teoria Imigrationista a lui Franz Joseph Sulzer " istoria dacilor transalpini" aparuta in 1781 si care considera ca românii au migrat la N de Dunare abia la mijlocul secoului al XIII-lea.

-Teoria imigrationista a lui Robert Roesler "Studii romanesti" aparuta in 1871(este o dezvoltare a ideilor lui Sulzer) si care sustinea ca la venirea ungurilor in Transilvania in 896 acestia au gasit o "terra deserta".

Te las pe tine sa concluzionezi la ce se refera termenul:) (ceva desert, cine stie..)

Daca mai sunt greseli de scriere imi cer scuze dar sunt obosit:)