Răspuns :
Valoarea Columnei in calitate de sursă arheologică, etnografica şi istorică este inestimabilă, având în vedere faptul că scrierile despre războaiele dacice sunt astăzi pierdute. Însuşi împăratul Traian era supranumit cu mândrie ’’dacicul’’ si a scris o carte despre rezistenta dacilor (De bello dacico), ilustrând etapele şi triumful romanilor în aceste războaie de lungă durată. Medicul Criton, însoţitor în campaniile împăratului, precum si altii au scris carti intitulate ‘’Getica” ce sunt de negasit. Unele dintre aceste opere sau fragmente se afla prin subsolurile Vaticanului sau arhivele europene si speram intr-o zi sa fie dezvaluite.
“Columna lui Traian” reprezintă cea mai mare sculptură în relief din toată Antichitatea. Înălţimea totală a Columnei, fără statuie, este de 39,83 m.
Din punct de vedere estetic, “Columna lui Traian” este înainte de toate o creaţie monumentala a artei romane în perioada ei de maximă maturitate de la începutul sec. II d.Hr., datorită unităţii compoziţionale a basoreliefurilor, realismului personajelor reprezentate şi calitatii narrative a scenelor.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!