👤

Un referat cu tema poluarea și a apei​

Răspuns :

Poluarea apei reprezinta contaminarea izvoarelor, lacurilor, apelor subterane, a marilor şi oceanelor cu substante daunatoare mediului inconjurator.  

Apa este elementul care intretine viata pe Pământ. Toate organismele o contin; unele traiesc în ea; unele o consuma. Plantele şi animalele au nevoie de apa pura, şi nu pot supravietui daca apa este infectata cu chimicale toxice care dauneaza microorganismelor. Daca este extrem de grava, poluarea apei poate ucide un numar mare de pesti, pasari şi alte animale, iar în unele cazuri poate ucide toti membrii speciei din zona afectata. Poluarea face ca paraurile, lacurile şi toate acumularile de apa sa aiba un aspect şi un miros neplacut. Nu este recomandat sa se consume pestele şi crustaceele care traiesc în apa infestata. Oamenii care beau apa poluat se pot imbolnavi grav, iar expunerea indelungata poate produce cancer iar la femei pot aparea sarcini cu probleme.

  Principalii poluanţi:  

Principalii poluanţi sunt materialele chimice, biologice sau fizice care avariaza calitatea apei. Poluanţii pot fi clasificati în opt categorii, fiecare avand diferite actiuni:

  Poduse petroliere:

Petrolul şi chimicalele obtinute pe baza de petrol sunt folositi drept combustibili, lubrifianti, în industria plasticului şi în multe alte scopuri. Aceste produse petroliere ajung în apa în mare parte accidental, prin esuarea navelor sau prin sparturile conductelor. În mare parte acesti produsi sunt otravitori pentru animale, sau se depun pe blana animalelor şi penele pasarilor facandu-le permeabile si astfel animalele mor de frig, sau  impiedicandu-le sa se deplaseze.  

  Deseurile :

Deseurile cele mai periculoase sunt deseurile chimice care pot fi toxice (otravitoare), reactive (capabile sa produca gaze toxice sau explozive) sau infamabile. Daca nu sunt tratate şi depozitate cu grija aceste deseuri pot polua sursele de apa cele mai aproape de locul depozitarii.

Pesticide şi ierbicide :

Chimicalele, folosite de fermieri din belsug pentru indepartarea daunatorilor, sunt preluate de precipitatii şi astfel apa infestata se scurge în apa paraurilor şi a raurilor. Unele din aceste chimicale sunt biodegradabile şi se descompun repede în substante inofensive sau mai putin nocive, dar cele mai des intalnite sunt cele nedegradabile care persista pentru o lunga perioada de timp. O mare parte din cantitatea de apa potabila este contaminata cu pesticide.

 Metalele:

Metale precum cuprul, plumbul, mercurul, seleniul ajung în apa din mai multe surse, inclusiv industria automobilelor, mine şi chiar sol. Asemenea pesticidelor metalele devin din ce în ce mai concentrate pe masura ce sunt consumate prin intermediul hranei de catre animale, care la randul lor sunt consumate de catre alte animale, şi asa mai departe, pâna cand ajung la nivele inalte ale lantului trofic devenind extrem de toxice. În cantitati mari sunt otravitoare, şi pot da nastere unor boli grave .

Combaterea poluarii apei

Sunt multe de facut pentru a impiedica poluarea apelor, dar toate acestea  

necesita timp, bani şi putin efort din partea oamenilor, lucruri pe care majoritatea dintre acestia nu sunt dispusi sa le irosesca “doar pentru a salva planeta”.      

Depozitarea deseurilor în locuri special amenajate;

Reciclarea tuturor materiilor reciclabile;

Incetarea folosirii pesticidelor, insecticidelor şi a ingrasamintelor;

Incetarea folosirii substantelor chimice în apropierea surselor de apa;

Pentru spalarea automobilelor sa se foloseasca locuri special amenajate;

Resturile menajere, apa rezultata în urma spalarii hainelor şi a obiectelor  

de uz casnic sa fie aruncate direct la canalizare;

Folosirea pe cat posibila a materialelor biodegradabile şi ale celor  

reciclabile;

Verificarea starii automobilului pentru a evita scurgerile nedorite de  

benzina şi ulei;

Daca doriti mai multe informatii sau doriti sa va implicati direct în  

salvarea surselor de apa prezentati-va la cea mai apropiata institutie ecologica !

Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


En Learnings: Alte intrebari