Răspuns :
Răspuns:
Platanos argumentare
Explicație:
Se spune că povestind scoatem din uitare o lume.
Textul narativ se bazează pe un narator care relatează întâmplările. La acțiune iau parte personajele.Indicii de timp și de spațiu fixează cadrul narativ.
În acest fragment din "Platanos" scris de Doina Ruști este surprins momentul sosirii protagonistului în tabăra de peste râu.
Mai întâi, în textul narativ se remarcă ,,o voce" la persoana 1, naratorul fiind subiectiv.
,, Câteva zile, Cati a uitat de mine, pentru că lui Vio i-au amortit mâinile.Vorbea rar, iar pielea ei prinse o culoare de sfeclă." Momentul este evocat cu tristețe dar și suspans. Narațiunea este modalitatea principală de expunere. Multe verbe sunt la prezent:( crede-mă, mă muți) sau la imperfect (vorbea, era) timpuri ale narațiunii.
În felul acesta se fixează dinamica textului.
În genul epic, elementele spațio-temporale ancorează acțiunea. Deobicei narațiunea este cronologică dar și logica, adică faptele sunt prezentate în ordinea desfășurării lor.
Întâmplările se petrec ,, în diminețile de aprilie"
Personajul se construiește treptat, pe măsură ce sunt prezentate întâmplările. În acest fragment personajul de prim-plan este Platanos, un copac de viață nobilă foarte inteligent.
Personajul este caracterizat direct de personajul narator Sisinel.
Indirect, personajul se caracterizează prin comportament: este calm, prietenos, îngăduitor, modest.
Sisinel este personaj secundar, iar Vio, Cati și Năsosul personaje episodice.
În concluzie, textul narativ propune cititorului o călătorie spre minunata lume a ficțiunii.
Sper să te ajute. Textul nu este epic, este narativ, iar argumentarea este e de la mine din caiet.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!