👤

Eseu de o pagină A4 pe tema:"Rolul marilor imperii în dezvoltarea civilizației antice" de scris despre imperiul Macedonean și Indian
Vă rog cât mai repede,dau coroană


Răspuns :

Antichitatea a fost o perioada frumoasa si tulburatoare in care civilizatiile lumii au progresat vertiginos.Tot in aceasta perioada au aparut si s-au dezvoltat cultura, arta si religia. Insa aceste procese au fost marcate demarile imperii antice, care pana astazi au un rol important in viata cotidiana.

Unele dintre cele mai influente imperii, care au marcat profund si ireversibil istoria lumii sunt Imperiul Indiam si cel Macedonian.Imperiul Macedonian este statul fondat de Alexandru cel Mare(336-323 a. Hr.), care se intindea la nord – pana la Dunare, la sud – pana la hotarele Egiptului, la vest- pana la marea Adriatica si la est – pana la fluviulIndus, Macedon realizand cel mai intins imperiu ce a existat vreodata, care a constituit prima fuziune dintrelumea mediteraniana si Orient. Acest imperiu a rezistat, doar pe timpul lui Alexandru Macedon, datorita personalitatii sale puternice, a capacitatilor sale de conducator si armata, caci acesta era un conglomerat denatiuni cu religii, culturi, societati si econoomii diferite. Campaniile marelui imparat a avut un impcat pozitiv asupra socitetatii antice, deoarece s-a rezolvat criza polisurilor grecesti, au fost deschise noi piete si caicomerciale, s-a favorizat dezvoltarea mestesugurilor si a oraselor. Insa cea mai importanta umare este incepereaepocii elenismului, care s-a rezultat din fuziunea culturii grecesti cu cea orientala. In campaniile de razboi,raspandirea limbii grecesti in orient a fost inevitabila, insa cultura exotica din orient a venit si ea in bazinul marii Mediterane, dand nastere elenismului. Pe timpul imperiului Macedonian s-au intemeiat orase ce au devenitcentre economice si culturale prospere: Alexandria, Rhodos si Antiohia. Orasul Alexandria a fost unul dintrecele mai inaintate orase ale antichitatii, in care se afla cea de-a saptea minune a lumii: Farul din Alexandria si cea mai mare biblioteca a antichitatii, arderea careia a fost o adevarata tragedie stiintifica.

La originile civilizaţiei indiene se află civilizaţia Indus, după denumirea fluviului pe cursul căruia este localizată. La fel ca Egiptul şi Mesopotamia, a fost una fluvială cu o agricultură bazată pe irigare. Ea se constituie în mileniul al III-lea î.Hr. avînd ca fondatori triburile dravidienilor. Arheologii au descoperit cîteva sute de aşezări atribuite civilizaţiei Indus, printre care se evidenţiază Mohenjo-Daro şi Harappa. Acestea impresionează prin rigoarea planificării urbanistice şi tehnica construcţiilor: străzile pavate cu lespezi de piatră, casele din cărămidă arsă cu 2-3 etaje, sistem de canalizare. Majoritatea populaţiei se îndeletnicea cu agricultura, meşteşugăritul, iar negustorii au stabilit legături comerciale cu regiuni îndepărtate. După 1700 î.Hr. civilizaţia Indus decade, iar valea Indusului îşi pierde statutul de centru cultural.

In concluzie, cred ca aceste doua mari imperii au fost modele de dezvoltare si prosperitate din toate punctele devedere, iar cuceririle lor nu au fost tragedii, asa cum se intampla de obicei, ci au fost noi inceputuri spre inflorire culturala si economica.