👤

Identifică în fragmentul de mai jos, extras din Platanos de Doina Ruști, cuvintele care conțin diftongi, triftongi și vocale în hiat. Precizează felul diftongilor.


„Toți ochii stăteau pe noul venit, care mi se părea cea mai enigmatică ființă din câte văzusem, iar Vio rămăsese, cum se zice, cu gura căscată de uluire. Dar și ceilalți, mai ales fetele, se uitau la el cum nu mai priviseră pe nimeni, cu o admirație evidentă.“


Răspuns :

Salut!

Pași de rezolvare:

I. despărțim cuvintele în silabe;

II. stabilim vocala silabei: sunetul care poate fi prelungit: floaaaaa-reeee;

III. căutăm structurile: sv/vs = diftong, ssv/svs = triftong, v-v = hiat.

* v - vocală

s - semivocală

Diftongul - grupul de sunete alcătuit dintr-o vocală și o semivocală alăturate, pronunțate în aceeași silabă.

Diftong descendent - vocala este la începutul diftongului şi ascendent - dacă vocala este la urmă.

*** Diftongul se poate constitui și din două sunete alăturate aparținând unor cuvinte diferite, dar pronunțate împreună, în aceeași silabă, cratima. marcând pronunțarea în aceeași silabă: mi-a zis.

Același fenomen și la triftong: te-ai înveselit

Triftongul - grupul de sunete alcătuit dintr-o vocală și două semivocale alăturate, pronunțate în aceeași silabă.

Hiatul - constă în rostirea consecutivă (în silabe diferite) a două vocale alăturate.

Exemplu: a-ur ("a" - vocală, "u" - vocală).

Observație¹: După consoanele č, ğ, k', g' nu există diftong sau triftong, "i" sau "e" sunt doar litere ajutătoare pentru scrierea acestor consoane.: cealaltă = [č a l a l t ă], Deci nu există diftongul "ea"

*** Hiatul se poate realiza și între vocala finală a unui cuvânt și vocala inițială a cuvântului următor, numindu-se hiat în fonetică sintactică: și a fugit.

_____________

Identifică în fragmentul de mai jos, extras din Platanos, de Doina Ruști, cuvintele care conțin diftongi, triftongi și vocale în hiat.

Precizează felul diftongilor.

„Toți o-chii (diftong descendent) stă-teau (triftong) pe no-ul (hiat) ve-nit, ca-re mi se pă-rea (diftong ascendent) cea (*nu avem diftongul "ea", deoarece "e" este doar literă ajutatoare în scrierea consoanei "ce" = [č]) mai (diftong descendent) e-nig-ma-ti-că fi-in-ță (hiat) din câ-te vă-zu-sem, iar (diftong ascendent) Vi-o (hiat) ră-mă-se-se, cum se zi-ce, cu gu-ra căs-ca-tă de u-lu-i-re (hiat). Dar și cei-lalți (nu avem diftongul "ei", vezi observație¹), mai (diftong descendent) a-les fe-te-le, se ui-tau ("ui" diftong ascendent, "au" diftong descendent") la el* ( în vorbire apare diftongul" ie" [i e l], diftong ascendent) cum nu mai (diftong descendent) pri-vi-se-ră pe ni-me-ni, cu o (hiat în fonetică sintactică) ad-mi-ra-ți-e (hiat) e-vi-de-ntă.“

***menționați hiatul în fonetică sintactică doar dacă ați studiat acest aspect