Răspuns :
Salutare! (◕‿◕)
Pentru început, pentru a înțelege metodele de separare a amestecurilor, trebuie să ne reamintim amestecurile.
Amestecul - rezultatul unor operații fizice a două sau mai multe substanțe între care nu au loc fenomene chimice.
Amestecurile pot fi:
- omogene - au aceeași compoziție și aceleași proprietăți în toată masa lor. (ex. oțet, spirt medicinal, ser fiziologic, tinctură de iod, etc.)
- eterogene/neomogene - nu au aceeași compoziție și aceleași proprietăți în toată masa lor. (ex. apă și ulei; apă și cărbune; apă și rumeguș; etc.)
Acum că știm ce este amestecul, putem începe să vorbim despre metodele de separare ale amestecurilor:
1. CRISTALIZAREA - operație de separare a componentelor unui amestec omogen solid-lichid în care partea lichidă se evaporă/vaporizează. Partea solidă se cristalizează, este omogenă și cu formă geometrică bine determinată.
- Dacă fierbem lichidul, cristalele vor fi de mici dimensiuni.
- Dacă lăsăm lichidul să se evapore, cristalele vor fi de dimensiuni mari. (Cu cât lichidul se evaporă mai greu, cu atât cristalele vor fi mai bine definite).
Aplicații:
•obținerea sării din apa de mare.
•obținerea zahărului din sucul extras din sfecla de zahăr.
2. DISTILAREA - operație de separare a componentelor unui amestec omogen lichid-lichid prin vaporizare, urmată de condensarea vaporilor. Se bazează pe diferența punctelor de fierbere ale substanțelor.
Aplicații:
•obținerea băuturilor spirtoase: țuică, vodcă, pălincă, etc.
•obținerea combustibililor din petrol: kerosen, benzină, motorină, uleiuri, păcură.
3.1. DECANTAREA - operație de separare a componentelor unui amestec eterogen solid-lichid pe baza diferențelor de densitate. Componenta solidă sedimentează pe fundul vasului, iar lichidul se va scurge în alt vas.
3.2. DECANTAREA - operație de separare a componentelor unui amestec eterogen lichid-lichid pe baza diferențelor de densitate. Lichidul mai greu formează startul inferior. Se folosește pâlnia de separare la această operație. Aplicații:
•obținerea apei potabile.
•separarea minereurilor de aur și argint.
4. FILTRAREA - operație de separare a componentelor unui amestec eterogen solid-lichid în care substanța solidă nu este solubilă în lichid și are o densitate mai mică sau egală cu a lichidului. Se folosește un material poros numit filtru.
Componenta lichidă care trece prin filtru se numește filtrat.
Aplicații:
•obținerea apei potabile.
•filtrarea cafelei.
•filtrul de aer și ulei la mașină.
Ustensilele de laborator utilizate pentru fiecare operație:
1. Cristalizare: capsulă, trepied, sită de azbest, sursă de încălzire (spirtieră).
2. Distilare: balon cu tub lateral Würtz, termometru, refrigerent, balon colector (sau pahar colector (Erlenmeyer)), cleme de fixare, suport, sursă de încălzire, trepied, sită de azbest.
3.1. Decantare normală: baghetă, pahare Berzelius.
3.2. Decantare cu pâlnia de separare: pâlnie de separare, suport, pahar colector.
4. Filtrare: baghetă, suport, pâlnie de filtrare, hârtie de filtru, pahar colector Berzelius.
BONUS:
(5.) SUBLIMARE - operație de separare a componentelor unui amestec solid-solid bazată pe proprietatea unei substanțe de a sublima.
Substanțe care sublimează: iodul, naftalina, gheața carbonică, acidul benzoic, anhidrida ftalică, etc.
Sublimarea este, de asemenea o metodă de purificare a substanțelor impure care au proprietatea de a sublima.
(6.) EXTRACȚIA - fenomen de separare a unei substanțe dintr-un amestec prin adăugarea unui solvent selectiv doar pentru unul din componenți.
ex. nisip + sulf - se adaugă sulfură de carbon care dizolvă doar sulful => soluție de sulf în sulfură de carbon + nisip. Prin decantare se separă nisipul de soluție apoi prin cristalizare se separă sulful sub formă de cristale.
(7.) MAGNETIZARE - separarea amestecurilor de fier și alte substanțe bazată pe proprietatea fierului de a fi atras de magnet.
Asta a fost tot! Sper că te vor ajuta! Dacă mai ai întrebări sau neclarități, nu ezita să lași un comentariu sau un mesaj! (◕‿◕)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!