Răspuns :
Cuvântul -cheie este un cuvânt referitor la fragmentul citat. Este întâlnit sub formă de substantiv
Răspuns:
Cuvântul-cheie este acel cuvânt care fie rezumă conținutul unui text, fie se repetă într-un de multe ori. Termenul respectiv e important, pentru că, în absența sa, textul are avea o cu totul altă semnificație.
Explicație:
Cuvintele-cheie sunt acele cuvinte ce reprezintă cele mai importante elemente într-un text, care sintetizează ideile principale.
Spre exemplu, se dă poezia „Somnoroase părărele”, de Mihai Eminescu:
„Somnoroase păsărele
Pe la cuiburi se adună,
Se ascund în rămurele -
Noapte bună!
Doar isvoarele suspină,
Pe când codrul negru tace;
Dorm și florile-n grădină -
Dormi în pace!
Trece lebăda pe ape
Între trestii să se culce -
Fie-ți îngerii aproape,
Somnul dulce!
Peste-a nopții feerie
Se ridică mândra lună,
Totu-i vis și armonie -
Noapte bună!”
Cuvintele îngroșate mai sus pot fi considerate cuvinte-cheie, pentru că, dacă citești poezia și încerci să spui ce ai înțeles din ea, cel mai probabil vei zice că este o poezie cu niște păsărele, în care se vorbește despre somn, noapte și natură. Dacă eliminăm aceste cuvinte din text, acesta nu va mai fi o poezie despre somn și păsărele, ci despre natură în general, deci întregul sens al poeziei s-ar schimba.
Să luăm și începutul fragmentului din „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, în care se vorbește despre cum a furat naratorul cireșe când era mic:
„Odată, vara pe-aproape de Moși, mă furișez din casă și mă duc, ziua miaza-mare, la moș Vasile, fratele tatei cel mai mare, să fur niște cireșe; căci numai la dânsul și încă la vro două locuri din sat era câte-un cireș văratic, care se cocea-pălea de Duminica Mare. Și mă chitesc eu în mine, cum s-o dau, ca să nu mă prindă. Întru mai întâi în casa omului și mă fac a cere pe Ioan, să ne ducem la scăldat.”
Cuvântul-cheie de aici este cireșe, pentru că în acest text subiectul principal este furtul cireșelor. Dacă am elimina cuvintele „cireșe” și „cireș” și le-am înlocui cu „porumb” povestea nu ar mai fi aceeași.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!