Răspuns :
Răspuns:
Argumentare ,,La cireșe"
Explicație:
Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare in care autorul își exprimă în mod indirect gândurile, ideile si sentimentele prin intermediul personajelor și al acțiunii.
În opinia mea, textul intitulat sugestiv ,,La cireșe" de Ion Creangă aparține genului epic, întrucât respectă toate condițiile impuse de acest gen literar.
În primul rând, acțiunea este una simplă, desfășurând s-se intr-un timp și într-un spațiu bine determinate:Ion merge la mătușa Mărioara să întrebe de vărul său, aflând că acesta nu este acasă, se preface că pleacă dar mai apoi se urcă în cireș, înfulecând cu poftă din cireșele verzi. Mărioara vazandu-l îl dă jos din pom, alergandu-l cu un băț.
Sunt prezenți indicii spațio-temporali ,, acasă", ,, în cireș" etc.
În al doilea rând, sunt prezente personaje care iau parte la acțiune.
Ion este personajul principal, caracterizat direct ca fiind (scurtă caracterizare care reiese în mod direct) iar indirect din fapte, gesturi, comportament și relația cu alte personaje ca fiind (trasaturi care reies indirect).
Personaj secundar mătușa Mărioara, iar episodic mama lui Ion.
Sunt prezente modurile de expunere, dialogul, narațiunea care se împletesc armonios cu scurte pasaje descriptive.
În concluzie, opera ,,La cireșe" scrisă de Ion Creangă este un text epic întrucât respectă toate condițiile impuse de acest gen literar.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!