Răspuns :
Răspuns:
Stinta geografica a formelor de relief cuprinzand originea, evolutia si procesele care le modeleaza, se nuneste geomorfologie.
Relieful s-a construit prin ridicari tectonice si prin vulcanism. Formarea muntilor este rezultatul dinamicii tectonicii terestre. De la suprafata spre interior exista mai multe straturi succesive: litosfera, astenosfera, mantaua si nucleul Pamantului. Diverse procese au dus la formarea muntilor cum ar fi subductia (ciocnirea) fie prin ciocnirea unei placi oceanice dense cu una continentala din care a rezultat formarea celui mai mare lant muntos din lume - Anzii Cordilieri ( Coasta de Vest a Americii de Sud), fie coliziunea frontala a doua placi continentale ( formarea muntilor Alpi, Himalaia), fie intre doua placi oceanice rezultand o activitatate vulcanica. Intervalul de timp de la aparitia unei formatiuni muntoase pana la disparitie se calculeaza in zeci si sute de milioane de ani, lasand impresia ca muntii sunt vesnici, eterni, nemuritori. Geologii stiu ca expresia " muntii sunt eterni" este departe de realitate. Geomorfologii încearcă să înțeleagă istoricul și dinamica formelor de relief și să prezică schimbările viitoare prin observații de teren, experimente fizice și modelizare numerică. Factorul uman, revolutia industriala (sec.18), continua evolutie tehnologica au roluri in modificarea suprafetei actuale a Pamantului. Pe langa acestea, discipline precum matematica, fizica, chimia vin sa explice fenomene si procese care duc la formarea rocilor si modificarea lor in timp geologic.
Paleologia se ocupa cu studiul istoriei geologice si al originilor Pamanatului inclusiv cu formarea si dezvoltarea continentelor. Acum circa 250 milioane de ani, toate continentele erau reunite într-un singur supercontinent - Pangeea. Acum circa 200 milioane de ani, acesta a început să se rupă în continente mai mici care s-au deplasat treptat în pozițiile lor actuale. Despicarea oceanului Atlantic si contopitea continentului indian cu cel asiatic. De-a lungul timpului,în decursul erelor geologice, unele zone ale scoarței s-au deplasat dintr-o parte în alta a lumii, acest fenomen, numit tectonica plăcilor este cea mai importantă forță care ne modelează planeta.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!