Răspuns :
În perspectiva mea, orașul viitorului este un oraș în care toate elementele conexe sunt acolo ca să facă viaţa cetățeanului mai plăcută și să transforme planeta într-una mai unită și mai verde. În rândurile de mai jos, voi puncta câteva dintre coordonatele cele mai frecvente în funcție de care se realizează proiectele de tip Smart City.
●Folosirea realității augmentate
Realitatea augmentată menită să îmbunătățească produsele tehnologice ( acelea care se pretează ) este unul din trendurile cele mai frecventate. Meta-informațiile integrate în realitatea fizică sunt implicate în varii domenii: proiectare, marketing, siguranța cetățenilor, etc. .
●Semafoare ajustabile automat
Printre cel mai des invocate probleme în viața unui oraș se numără cele legate de trafic. Una dintre abordările moderne pentru a fluidiza traficul este folosirea de semafoare inteligente și interconectate (între ele, dar și cu întreg ecosistemul).
Această abordare poate să aducă multe beneficii, dar nu la fel de multe precum ar fi renunțarea la mașinile personale și la folosirea unor mijloace mai green .
Mai jos, găsiți un mic exemplu care ilustrează modul în care ar funcționa un sistem de optimizare a traficului. De asemenea, sunt expuse și analizele necesare pentru ca rezultatul să se răsfrângă în semafoarele inteligente.Tot în zona de mobilitate se află și parcările inteligente, care au ca scop reducerea frustrării în fața dificultății de a găsi loc de parcare (mai ales în centru).
●Vehicule autonome
Ideea de self-driving cars e deja veche. Dar de la idee până la implementare și utilizare în masă, este o diferență de câțiva ani buni.
Nu vreau să detaliez prea mult acest aspect, ci doar să menționez că, din ceea ce am observat eu, se încearcă mutarea traficului terestru off the ground. Și aici avem exemplele de la folosirea dronelor pentru livrări, taxi zburătoare (deja în teste in Dubai), mutatul pe Marte (vezi ideea lui Elon Musk), etc. .
●Iluminatul inteligent
Aici mă refer mai mult la iluminatul public, pentru că e un consumator mai mare. Eventual, într-un articol separat putem aborda ideea iluminatului casnic.
Scopul optimizărilor este de a avea un consum redus de energie, fără a afecta siguranța cetățenilor.
Ca pentru orice problemă, soluțiile sunt multiple și diverse. Una dintre ele implică interconectarea tuturor punctelor de iluminat (pentru început) într-o rețea de mesh și aplicarea unor algoritmi de diminuare / mărire a intensității luminoase în funcție de acțiuni din mediul lor: se apropie o mașina, un pieton, etc. .
Parte din aceeași sferă energetică, sunt contoarele inteligente (automate) care transmit in timp real informații despre consum și pot să ia anumite măsuri pentru optimizare si siguranță.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Geografie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!