👤

proiect despre lucsati entorse fracturi​

Răspuns :

Nu pot sa-ti fac proiectul, dar uite niște informații:

Dislocarea articulației, numită și luxație (în latină luxatio)[1], reprezintă o deplasare a două extremități osoase ale unei articulații antrenând o pierdere a contactului normal a două suprafețe articulare. Este provocată de un impact brusc asupra articulației sau de o mișcare forțată, mult mai rar de o malformație. În urma acesteia, ligamentele pot suferi adesea rupturi.

Deși este posibil pentru oricare articulație să devină subluxată sau dislocată, cele mai comune locuri în corpul omenesc sunt:

șoldul
degetele
genunchii
încheietura mâinii (de cele mai multe ori este însoțită de o fractură)
cotul (de cele mai multe ori este însoțită de o fractură)
Tratament[modificare | modificare sursă]
O articulație dislocată poate fi readusă la poziția normală de un doctor specialist. Dacă se încearcă readucerea unei articulații fără niște cunoștințe speciale, leziunea poate fi agravată. Pentru a detecta dacă a avut loc vreo fractură în timpul dislocării, sunt folosite razele X. După ce diagnosticul este confirmat, articulația este adusă la poziția normală. Acest proces poate fi foarte dureros, astfel de multe ori pacientul este sedat sau anesteziat general. Este important ca articulația să fie readusă cât mai repede posibil la poziția inițială, fiindcă în timpul dislocării alimentarea cu sânge poate fi compromisă. Această situație interesează în special dislocările de gleznă, pentru că prin zona respectivă se alimentează cu sânge piciorul. Dislocăriile de șold pot fi de asemenea stabilizate chirurgical, depinzând de gravitate.

Unele articulați au un risc mare de luxare, în special după o accidentare inițială. Aceasta se întâmplă din cauza slăbirii mușchilor și ligamentelor care susțin articulația în poziție normală. Șoldul este un prim exemplu; oricare dislocare de șold ar trebui să fie urmată neapărat de fizioterapie. În cazul unor boli, precum sindromul Ehlers-Danlos sau diferite alte boli congenitale, luxațiile sunt frecvente și spontane.







O entorsă, cunoscută, de asemenea, ca o ruptură de ligamente, este o leziune cauzată unuia sau mai multor ligamente ale unei articulații de executarea bruscă a unei mișcări dincolo de limitele fiziologice. Severitatea entorsei variază de la un traumatism minor, care se vindecă în câteva zile la o ruptură majoră a unuia sau mai multor ligamente ce necesită intervenție chirurgicală și o perioadă de imobilizare. Entorsele pot afecta orice fel de articulații, dar cele mai frecvente sunt cele ale gleznei și încheieturii mâinii.[1]

Simptome[modificare | modificare sursă]
Durere
Umflare
Vânătăi
Reducerea capacității de mișcare a membrului
În cazul unei rupturi ligamentare, se poate auzi un pocnet
Dificultăți în folosirea extremităților afectate










Fractură
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigareSari la căutare
Fractură
Broken fixed arm.jpg
Vedere internă și externă a unui braț fracturat, înainte și după operație
Specialitate Ortopedie
Cauze stress fracture[*]
Traumă Modificați la Wikidata
Metodă de diagnostic medical radiography[*] Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9 829
ICD-10 Sx2 (unde x=0-9 depinde de locația fracturii)
ICD-11 Modificați la Wikidata
DiseasesDB 4939
MedlinePlus 000001
MeSH ID D050723
Modifică date / text Consultați documentația formatului
Fractură înseamnă întreruperea continuității unui os.

Cel mai des survine în urma unui traumatism; uneori survine în lipsa unui traumatism semnificativ, dacă osul respectiv este afectat de un proces patologic, cum ar fi osteoporoza, o infecție sau o tumoră.

Clasificarea fracturilor se poate face după mai multe criterii.

În functie de aspectul pielii, deosebim: fracturi închise (piele intactă) și fracturi deschise.
Dacă luăm în considerare numărul locurilor pe os în care s-a produs fractura: fractură simpla (osul s-a rupt într-un singur loc, deci au rezultat doua segmente), și fractură cominutivă (au rezultat trei sau mai multe segmente).
Fractura în lemn verde este specifică copiilor, la care oasele sunt mai elastice chiar la forțe mari, și osul nu se rupe ci apare o fisură de-a lungul lui.



Succes la proiect!