👤

Realizați un eseu despre continentul Asia care sa cuprinda urmatoarele elemente de geografie fizica:pozitie geografica,relief,clima,vegetatie,fauna si soluri si hidrografie
Va rog repede!!!​


Răspuns :

Răspuns:

Asia este cel mai mare si populat continent de pe Terra.Se poate considera ca fiind o subregiune a unui continent mai întins, Eurasia, situată la est de Munții Urali, Canalul Suez, Marea Neagră și Marea Caspică. Limitele acestui continent sunt Munții Ural și râul Ural la vest, Oceanul Arctic la nord, Oceanul Indian la sud, iar la est Marea Japoniei.

Acesta este continentul cu cele mai întinse și mai înalte lanțuri muntoase ale Terrei. Pe continentul asiatic se poate pune în evidență o treaptă montană situată la altitudini mai mari de 3000 m. Aceasta cuprinde munți foarte înalți, precum Himalaya, Pamir, Karakorum, Kunlun ș.a., și un podiș înalt (Podișul Tibet, situat la 5000 m).

Datorită întinderii mari, poziției geografice și altor factori, Asia sintetizează toate zonele de climă ale planetei. Principalii factori care determină și influențează clima Asiei sunt:

localizarea și întinderea continentului;

influența Oceanului Arctic (prin temperaturi scăzute și prezența banchizei);

relieful relativ jos al părții de nord a continentului (care facilitează înghețarea solului);

formarea alizeelor;

influența curenților din Oceanul Pacific;

Fauna Asiei urmează în general liniile de vegetație. Dintre animalele cele mai răspândite se remarcă: rinocerul javanez, tigrul bengalez și tigrul siberian (sau de Amur), elefantul indian, urangutanul, jaguarul, iacul, cămila etc.

Asia cuprinde toate tipurile de vegetație datorită întinderii mari a continentului. În răspândirea vegetației contribuie factori precum temperatura aerului, precipitațiile, dispunerea marilor trepte și unități de relief, curenții oceanici etc.

Cele mai importante zone de vegetație sunt: tundra, pădurile de conifere, de foioase, pădure subtropicală, musonice, ecuatoriale (tropicale), stepele, deșerturile temperate și tropicale și savana.

Există o paletă largă de soluri datorită vegetației dezvoltate, precum soluri slab dezvoltate — deșerturi, soluri roșii, podzoluri, soluri brune, cernoziomuri ș.a. Soluri din zona musonica a Asiei: Condițile climatice deosebite ale zonei intertropicale au importante repercusiuni asupra formarii și evoluției solurilor din aceasta zona. Astfel, temperaturile ridicate și constante, ca și cantitățile mari de precipitații, influențează în primul rând dezagregarea și alterarea rocilor. În condițiile unui climat cald și umed, alterarea silicaților este completă, rezultând acizi liberi de fier și de aluminiu. Acest tip de alterare se numește alterare alitica sau lateritizare. De aceea solul poartă denumirea de sol lateritic.Viteza de alterare este influențată de temperatură și precipitații. De aceea, în zona caldă intertrpoicală, hidroliza -principalul proces de alterare a silicaților- este favorizată de temperaturile ridicate și de precipitațiile abundente. Odată cu creșterea umidității are loc și o levigare mai intensă a sărurilor și bazelor și mai redusă a siliciei și oxizilor de fier și de aluminiu.

Relieful și clima diferențiază aspectele hidrografice ale Asiei. Apele curgătoare se îndreaptă, dar nu în totalitate, spre oceanul planetar, existând mai multe arii endoreice, cea mai importantă și cea mai mare de pe Terra fiind în Asia Centrală, extinsă din zona Mării Caspice până dincolo de Munții Tian-Șan. În această regiune, unele ape sunt adevărate fluvii: Amudaria (2540 km) și Sârdaria (3019 km), altele având dimensiuni ceva mai reduse; unele se varsă în lacuri mari precum Aral și Balhaș.