Răspuns :
Explicație:
Caracterizarea parintelui Trandafir din nuvela" Popa Tanda" de Ioan Slavici
Parintele Trandafir zis Popa Tanda, este personajul principal al nuvelei deoarece participa la toate momentele subiectului literar.
In prezentarea personajului sunt folosite mijloace de caracterizare directa si indirecta. Caracterizarea directa este realizata de autor si de personajele operei. Autorul il caracterizeaza direct pe parintele Trandafir inca de la inceputul operei, cand printr-un portret moral ii evidentiaza calitatile dar si unicul sau defect. Din aceasta descriere reiese ca parintele Trandafir era un om harnic, destept si priceput: "aduna din multe si face din nimica ceva" ; "vorbeste drept si cumpanit". Preotul este cam greoi la vorba si lipsit de tact. Portretul fizic prezinta putine insusiri :"parul carunt...barba". Popa Tanda este caracterizat direct si de oameni din Saraceni a caror atitudine fata de preot se schimba de le o situatie la alta.
Caracterizarea indirecta a personajului reiese din ganduri, fapte,limbaj,porecla, comportament, si relatia cu celelalte personaje. Cu o energie iesita din comun isi incepe actiunea pentru a-i convinge pe sateni de necesitatea muncii. Incearca mai intai cu predici, sfaturi. Neoptinand niciun rezultat isi diversifica stratrategiile, trecand la batjocora.Observand ceea ce se intampla in jurul sau, aspru si neiertator cu cei lenesi ii ironizeaza pe sateni dar nici cu aceasta nu obtine nimic. Dar urmatorul mijloc la care apeleaza isi dovedeste ineficient avand chiar un efect invers: satenii incercau si ei sa-l batjocoreasca. Toate aceste strategii nu au avut efectul dorit. Pentru Saraceni preotul Trandafir ramane un om pe dinafara comunitatii care avea sa le strice vechile obiceiuri, iar actiunile sale sunt considerate o pierdere de timp. Dar in final acesta reuseste sa schimbe in bine viata oamenilor din Saraceni,fiind mandru de realizarile sale... In deznodamant autorul il caracterizeaza din nou direct "toate s-au schimbat, numai parintele Trandafir a ramas precum a fost : verde,vesel si harnic."
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!