Răspuns :
Răspuns:
În data de 24 ianuarie 1859 a avut loc un eveniment remarcabil în istoria țării noastre: Unirea Principatelor Române, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Printre cei care au participat activ la acest episod se numără și Moş Ion Roată, protagonistul operei „Moș Ion Roată și Unirea”, scrisă de Ion Creangă. Acesta este autorul primelor lucrări literare care îl evocă pe bătrânul țăran: cele două povestiri istorice, „Moş Ion Roată şi Unirea” şi „Moş Ion Roată şi Vodă Cuza”. Cea dintâi a apărut la Iaşi, în data de 4 mai 1880, urmând a fi retipărită în revista „Convorbiri literare” în 1885.
Povestirea lui Creangă începe cu pregătirile pentru Unire, când boierii liberali au chemat câțiva țărani fruntași în primul Divan ad-hoc al Moldovei, în 1857. Acestora li se explică de ce au fost chemați și li se prezintă, în termeni simpli, situația politică. Moș Ion Roată se numără printre cei 81 de deputaţi care au salutat rezoluţia Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
Unul dintre boieri a fost însărcinat cu transmiterea informațiilor către țăranii veniți la adunare. Acesta le explică oamenilor că Moldovenii și Muntenii au același port, grai și credință, dar trăiesc separați. El adaugă faptul că, pentru a fi mai puternici, este nevoie să se facă Unirea Principatelor și astfel, Moldova și Muntenia să devină o…
*Cam atât știu eu. Nu prea știu povestea pe dereost , dar mai adaugă tu ceva . *
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!