Răspuns :
Nu inteleg sigur la ce te referi, dar cred ca la o piesă, la o melodie scrisa pe un portariv, la un solfegiu.
Păi, pentru început trebuie să te uiți în ce cheie este scrisă. Cheia sol sau cheia fa(exista mai multe chei, spre exemplu cheia do de alto dar acestea sunt întâlnite foarte rar). După aceea te uiți la armura(adică dacă are diezi sau bemoli). Te mai uiti și la măsură, spre exemplu doua pătrimi, trei optimi, etc. Și cam atât, dacă vrei sa afli si tonalitatea te uiți la ultima nota, iar aici urmează niste reguli:
Daca are diezi la armura:
De la ultimul diez aflat la cheie cobori un semiton si afli denumirea gamei majore(dar daca ultima nota nu da denumirea gamei majore, da denumirea relativei minore).
Dacă are bemoli la arumra:
Penultimul bemol aflat la cheie da denumirea gamei majore(iar daca ultima nota nu este tonica gamei majore, e relativă minoră, la fel ca la diezi.)
Altceva nu stiu ce sa iti mai spun, dacă mai ai intrebari le astept si raspund cu drag!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Ed. muzicală. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!