Răspuns :
Răspuns:
În fragmentul extras din "Tanase Scatiu" de Duiliu Zamfirescu se pot identifica 2 modalități de caracterizare, directă și indirectă.
Tănase Sotirescu poreclit Scatiu - un fost arendaș mitocan și hoț devenit mare proprietar de pământ, nepot de vătaf, ales deputat în trei legislaturi,este caracterizat direct de către autor prin câteva detalii despre " firea lui sucita", starea financiară, bogat,si avar în același timp.
Tănase Scatiu, este caracterizat indirect ca fiind continuator al lui Păturică, în linia ariviştilor români, reprezentând „omul-căpuşă, care se umflă pe măsură ce victima se sleieşte de puteri”. Rapacitatea sa îi aduce bunăstare, cămătăria, moşia conului Dinu, iar murdara lui bogăţie îl înzestrează cu fata boierului de nevastă şi mandatul de deputat, împlinindu-se, astfel, destinul omului necultivat dar inteligent, îndrăzneţ, neoprit de piedici morale, rapace şi, mai ales, dârz.
Așadar , în acest fragment putem identifica 2 modalități de caracterizare , cu ajutorul cărora se conturează caracterul personalului.
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!