👤

Dau coroana
ex 6 si 7 ,va rog​


Dau Coroanaex 6 Si 7 Va Rog class=

Răspuns :

Răspuns:

6. Un alt proiect politic desfășurat în spațiul românesc în sec. XVIII - XIX este „Memoriul de la Focșani”, care a fost elaborat în anul 1772, cu ocazia tratativelor de pace de la Focșani, desfășurate în urma unui război ruso-turc. Acesta a fost alcătuit de boieri din Țara Românească și Moldova, care l-au adresat Marilor Puteri. Principalele solicitări ale acestui proiect politic sunt: respectarea autonomiei Țărilor Române, revenirea la domniile pământene, unirea Moldovei și a Țării Românești sub garanția colectivă a Austriei, Rusiei și Prusiei. Proiectul politic amintit nu s-a concretizat, însă el reprezintă una dintre multele încercări ale românilor cu viziuni progresiste de a schimba în bine societatea în care trăiesc.

Un alt proiect politic din spațiul românesc din această perioadă este cel intitulat „Cererile norodului românesc”, datând din 1821. Elaborarea sa a avut loc în contextul mișcării revoluționare conduse de Tudor Vladimirescu, din anul 1821. În cadrul acestui document sunt cerute: numirea în funcții după merit, libertatea comerțului, limitarea la patru a boierilor greci din Divan, înființarea unei gărzi naționale, plata impozitelor și de către categoriile sociale scutite etc. Consecințele aceste mișcări revoluționare, pentru care „Cererile norodului românesc” stabilește obiectivele, sunt importante pentru evoluția țării noastre. Astfel, deși mișcarea este înfrântă, se revine un an mai târziu, în 1822, la domniile pământene, Grigorie al IV-lea Dimitrie Ghica fiind înscăunat în Țara Românească și Ioniță Sandu Sturdza în Moldova.

7. O asemănare între două acțiuni de politică externă ale României în a doua jumătate a secolului XIX este reprezentată de încercarea de a consolida statul român modern, prin aducerea la cârma țării a unui prinț străin, pe Carol de Hohenzollern Sigmaringen, în anul 1866, când România devine Regat, și prin participarea la războiul ruso-turc dintre 1877 și 1878, în urma căruia România își dobândește independența.

Explicație:

Mai întâi, trebuie să recitești sursele (sau să le scanezi vizual) pentru a găsi toate proiectele politice din spațiul românesc, în secolele XVIII - XIX la care fac referire sursele.

(Secolul XVIII - face referire la perioada cuprinsă între 1701 și 1800

Secolul XIX - cuprins între 1801 și 1900)

Proiectele politice sunt, de obicei, documente, deci atunci când te uiti peste fragmente, poți căuta nume (sau majuscule) și ani.

Făcând asta, vei găsi următoarele proiecte politice:

  • în sursa A: Constituția cărvunarilor (din 1822)
  • în sursa B: proiectul politic pașoptist (în text se face referire la anul 1848 și la aspirațiile revoluționarilor)

„pașoptist” - vine de la „pașopt”, care e o formă prescurtată numărului 48, făcând referire la anul 1848 (și în prezent folosim, în vorbirea cotidiană, o prescurtare: „patrușopt”).

Acest proiect politic pașoptist include o mulțime de proiecte politice, cum ar fi: Prințipiile noastre pentru reformarea patriei (12 mai, Transilvania), Petiția Țării (20 mai, Bucovina), Proclamația de la Islaz (9 iunie, Țara Românească) etc.

În primul text găsești numele proiectului, iar în al doilea găsești anul. Uneori poate apărea numai anul, numai numele sau pot să apară atât numele, cât și anul în care a fost alcătuit proiectul.

După ce ai identificat proiectele la care se face referire, te gândești la alte  două proiecte politice din perioada cerută în enunț. Eu am luat două proiecte, câte unul din fiecare secol: Memoriul de la Focșani și Cererile norodului românesc.

Înainte de a scrie răspunsul, asigură-te că îndeplinești cerințele enunțului. Dacă enunțul începe cu „Precizați/ Menționați”, e suficient să numești cele două proiecte. Dacă enunțul începe cu „Prezentați/ Argumentați/ Explicați”, va trebui să scrii mai multe rânduri, în care să și explici despre ce se vorbește în acel proiect, în ce context a fost alcătuit, ce consecințe a avut etc.

Țările Române = Țara Românească și Moldova

domnii pământene = domnii să fie români, nu străini