Răspuns :
Răspuns:
lanțurile de producție și distribuție pentru că acestea sunt cele mai importante pentru modul în care a fost alcătuită lumea ultimilor 75 de ani.
Politicienii de la finalul anilor ‘40 și-au dat seama că cele două războaie mondiale au pornit, în fond, de la temerile fiecărei națiuni cu privire la accesul la resurse pe care le considerau vitale. Uniunea Europeană a fost creată tocmai pentru a garanta accesul la aceste resurse (cărbune, fier etc.), apoi mecanismele au fost extinse regional și chiar global – cu rezultatul că nu am mai avut un război mondial în toată această perioadă.
După încheierea războiului rece, cele două blocuri – capitalist și fost comunist, separate din punct de vedere economic până atunci – s-au grăbit să lege lanțurile de producție și distribuție atât din motive economice (costuri mai mici, piețe noi de desfacere), cât și politice: s-a sperat că dezvoltarea unei clase de mijloc în Rusia și China va duce automat și la o democratizare pașnică a acestor țări.
Pacea a fost (și este încă) una fragilă, pentru că profiturile miliardarilor care investesc în China se duc în paradisuri financiare, baza de taxare a statelor vestice scade, iar regimurile dictatoriale s-au întărit, începând să-și exporte și doctrina etatistă și iliberală prin capete de pod precum Ungaria și alte țări grăbite să îmbrățișeze atât banii veniți din Est, cât și autoritarismul.
Explicație:
nu stiu sigur daca e bine...
sper ca te am ajutat!
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!