👤

Au fost odată, într-o oarecare împărăție, un moș și-o babă care aveau trei feciori. Pe cel mai mic îl chema Ivanușka. Trăiau la un loc – nu leneveau, cu tragere de inimă munceau, ogorul îl arau și grâul îl semănau.


Într-o bună zi, se răspândi prin împărăție vestea că balaurul cel năprasnic se pregătește să le cotropească pământurile, pe oameni să-i căsăpească, iar satele și orașele să le pârjolească. Moșul și baba căzură pe gânduri, se mâhniră grozav. Feciorii cei mari îi îmbărbătau:


-Nu vă întristați, tăicuță și măicuță, că pornim noi să-l înfruntăm pe balaur, să luptăm cu el pe viață și pe moarte. Și, ca să nu vă fie urât să stați singuri, îl lăsăm cu voi pe Ivanușka, el e încă prea tânăr pentru luptă.


-Ba nu, a zis Ivanușka, nu mă învoiesc să rămân acasă, să vă aștept pe voi. Merg și eu să lupt cu balaurul!


Moșul și baba nu s-au împotrivit, n-au încercat să-l convingă pe Ivanușka să-și schimbe gândul, ci i-au pregătit de plecare pe câteșitrei feciorii. Și-au încins frații la brâu paloșele de oțel, și-au luat traistele cu merinde, au încălecat pe ai buni și- la drum.


Au mers ei ce-au mers până au ajuns într-un sat. Cand şi-au aruncat ochii jur-împrejur — nici ţipenie; totul pârjolit, dărâmat, doar o mică izbă rămăsese neatinsă. Cei trei fraţi au intrat în izbă. Acolo, o babă bătrână zăcea pe cuptor şi gemea.


- Bună ziua, bunico! au zis fraţii.


- Bună ziua, voinicilor. Încotro aţi pornit-o?


- Păi, am pornit-o, bunico, spre râul Coacăzului, lângă podul Călinului. Ne ducem să luptăm cu balaurul, să nu-l lăsăm să ne cotropească moşia.


- Ehei, voinicilor, straşnică treabă aţi pus la cale! Că ticălosul ăsta de balaur a pustiit totul, pe oameni i-a prădat şi la moarte năprasnică i-a trimis. Acuma a ajuns şi pe meleagurile noastre, ne-am rămas cu zile numai eu singură — se vede că nu-i sunt de trebuinţă, să se ospăteze cu mine...


Cei trei fraţi au rămas peste noapte la bătrână, iar a doua zi în zori s-au sculat şi au pornit iarăşi la drum.” (Ivan –fecior de țăran și balaurul, în vol. Povești fermecate rusești)


2.Indică o pereche de antonime din fragmentul: „Trăiau la un loc – nu leneveau, cu tragere de inimă munceau, ogorul îl arau și grâul îl semănau.

4.Transcrie din text un indice de timp și un indice de spațiu

5.Precizează tipul de narator din fragmentul citat

6.Explică motivul pentru care feciorii cei mari vor să plece de acasă fără Ivanușka

7.Rezumă, în maximum 100 de cuvinte, textul dat


Răspuns :

Explicație:

2. leneveau- muneau

4. zi, împarație

5. narator

6. Feciorii cei mari voiau sa plece de acasa fara Ivanuşka deoarece era prea tânar pentru lupta, si sa le țină de urat moşului si babei.

7. Era odata un mos si o baba de la țară care aveau 3 feciori. Un balaur se apropria de regat iar fiii au plecat la lupta.

Au ajins intr-un sat, care era parjolit de balaur. A mai ramas pe acolo doar o bunicuta singura.

Cei trei au ramas la bunicuta peste noapte.

Coroană????