Răspuns :
1.a fi
Ana este la școală . ( este – verb predicativ funcția sintactică de predicat ; având sensul de a se afla rezultă că verbul este predicat)
Iarna trecută a fost friguroasă și urâta. (a fost- verb copulativ care intră în alcătuirea predicatului nominal ,,a fost friguroasă și urată“)
2. A ajunge
Eu ajung la magazin în curând.( ajung-verb predicativ cu funcția sintactică de predicat)
Tata a ajuns doctor. ( a ajuns - verb copulativ care intră în alcătuirea predicatului nominal a ajuns doctor ;a ajunge este vb cop atunci când are sensul de a deveni )
3. A rămâne
Andrei a rămas în camera mea, jucându-se. (A rămas- verb predicativ care are funcția de predicat )
După întâmplarea de ieri, eu am rămas tristă. ( am rămas- verb copulativ care intră în alcătuirea predicatului nominal am rămas tristă; a rămâne este vb copulativ atunci când are sensul de a-și păstra calitățile sau însușirile)
A însemna
Îmi insemnez notițele. (Insemnez- verb predicativ care are funcția de predicat verbal; a semna este verb predicativ atunci când are sensul de a nota )
Prietenia înseamnă respect necondiționat . ( Înseamnă – verb copulativ care Intră în alcătuirea predicatul nominal înseamnă respect)
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!