Răspuns :
Răspuns:
Marea Neagră este întinderea de ape din bazinul geomorfologic denumit pontic, unul din bazinele complexului tectonic tethysian, el însuși parte a orogenezei alpino-himalayene, din care fac parte și munții care o mărginesc la nord, la nord-est și la sud.
Este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Prin strâmtoarea Kerci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele de Marea Egee și deci de Marea Mediterană. Marea Neagră este, din punct de vedere hidrologic, un rest al Mării Sarmatice și prezintă o serie de aspecte unice în lume : ape salmastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru față de 34-37 în alte mări și oceane), stratificare între apele de suprafață oxigenate și cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism), limane la gurile fluviale, floră și faună cu multe specii-relicve. În zona litoralului românesc salinitatea scade și mai mult, în mod obișnuit fiind între 7 și 12 la mie.
De la o anumită adâncime, apa mării nu mai conține oxigen decât în cantități neglijabile.[5] Există totuși microorganisme care folosesc sulfat pentru oxidarea hranei și produc hidrogen sulfurat și dioxid de carbon.[5] Ele formează un biosistem anaerob care se apropie tot mai mult de suprafață.[5] Biologii se tem că Marea Neagră ar putea deveni o mare moartă, sulfuroasă.[5]
Numărul delfinilor a scăzut de la 1,5 milioane de exemplare, în anii 1950, până la câteva zeci de mii de exemplare, în 2006.[5]
Răspuns:
numita de colonistii grecibPontul Euxim ,Marea Neagra este a treia din Europa ca suprafata (cca.424.000km patrati) dupa Marea Mediterana si Marea Nordului .CARACTERISTICI GENERALE adancimea medie 1.272m ,adancimea maxima 2.211m (in partea central-sudica), lungimea totala a tarmurilor este de 4000 km din care 6 la suta (litoralul romanesc) ,lungimea (V-E) este de 1150 km iar latimea (N-S)611km. Este o mare continentala situata intre tarmurile Caucazului,Asia Mica si Europa Sud-Estica.Comunica cu Marea Azov prin stramtoarea Kerci si cu Marea Marmara prin stramtoarea Bosfor .Tarmurile Marii Negre sunt putin crestate ,cu doua golfuri (Odessa si Burgas) si Peninsula Crimeea din Nord .Marile fluvii care se varsa in Marea Neagra sunt Dunarea (2860 km denumita Istros de colonistii greci)Nistru,Nipru, Bugul de sud.Orase situate in zona litorala Sulina ,Constanta,Mangalia,Varna,Burgas,Albena (bulgaria), Istanbul,Zonguldak,Bartin,Sinop,Samsun,Trabzon,Ordu(Turcia)Batumi,Poti,Shumi,(GEORGIA)Soci,,Tuape,Novorossisk(Federatia Rusa)Kerci,Sevastopol,NICOLAEV,Odessa(Ucraina. RELIEFUL este format din patru elemente esentiale ..platforma continentala (29,9 la suta din relieful submarin).Este mai dezvoltata in vest unde latimea depaseste 2100 km .Reprezinta o fosta campie litorala invadata de apa marii o data cu topirea ghetarilor cuaternali avand o adancime ce variaza de la 0 la max.200m.Organizarea Marii Negre consta in lipsa curentilor verticali ,ceea ce explica slaba oxigenare a straturilor profunde si formarea hidrogenului sulfurat .Se admite ca apele Marii Negre sunt impartite in doua zone..-zona apelor superficiale (0-180m) caracterizata prin prezenta curentilor superficiali, o buna oxigenare si o mare bogatie ihtiofaunistica si -zona apelor profunde (peste 180m) caracterizata prin slaba oxigenare ,abundenta de H2S,lipsa faunei si salinitate de 21-23 la suta.LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE dispune de numeroase obiective. -plaja aproape continua (cu o latime de aproape 100 m ) si nisip fin ,foarte importanta este orientarea acestuia spre est ,ceea ce determina expunerea la soare in tot cursul zilei.-statiunile denumitr Riviera Romaneasca desfasurate pe o distanta de cca.70km de la Navodari pana la Vama Veche.
Sper ca te-am ajutat
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!