1) Subliniază complementele circumstanțiale de scop din enunturile următoare şi precizează prin ce se exprimă fiecare: a) „Zilele trecute am fost la vânătoare de rate." (Șt. Bănulescu ) b) ... fi nevoie de o deplină economie de mişcări in vederea unei adânci chibzuieli." (M. Preda) c) c'áci toti se nasc spre a mari şi mor spre a se naşte." (M. Eminescu) d) Către seară el intră in grădină cu scop de a chema pe Gheorghe. " (N. Filimon) e) „În vederea unei aşteptări mai lungi, m-am rezemat de parapetul podului." (Mateiu I Caragiale) 1) „In acelaşi scop intrebase pe Felix." (G. Călinescu) g) ..E7 şi cu Sirámbu-Lemne au porni la vanat." (1. Creangă) h) Le depusese in mijloc cu scopul de a fi tăiate." (G. Calinescu) i) ...Noi am plecat de-acasă voiași la vânătoare Prin munti la cerbi, la iepuri, la urşi, la căprioare. " (V. Alecsandri)
a) “de rațe”-substantiv comun b) în vederea”-substantiv comun c) “a mari”-verb la INFINITIV “a se naște”-verb la INFINITIV d) “de a chema”-verb la INFINITIV e) “în vederea”- substantiv comun f) “în același”-pronume demonstrativ de depărtare g) “la vânat”-verb la SUPIN h) “de a fi tăiate”- verb la INFINITIV i) “la cerbi”. | “la iepuri”. | “la ursi”. |=>toate sunt “la caprioare”. |. substantive comune
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!