👤

Citeste cu atentie documentele A si B,apoi rezolva cerintele de mai jos. a.Numeste ceteatea descrisa in documentul A,respectiv cea la care se refera documentul B. b.Pe baza documentelor A si B,precum si a lectiei de la pagina 52,descrie intr-un text,de circa 10-15 randuri,viata locuitorilor din cele doua cetati.

Textul la care se refera la b este in poza.

Documentul A:
Nimeni din aceasta cetate nu putea sa traiasca dhpa bunul plac.Cetatea era ca o unitate militara unde tori respectau aceleasi legi stricte,stabilite de stat.Nici macar viata nu le apartinea,cavi era pusa in slujba cetatii.

(dupa Plutarh,Viata lui Licurg)

Documentul B:
Deoarece la noi statul este condus in interesul tuturor,regimul nostru politic a luat numele de ,,democratie".In viata de zi cu zi,egalitatea este asigurata prin lege,iar in ceea ce priveste participarea la viata cetatii,fiecare este judecat dupa meritele sale si dupa vrednicia sa.
(dupa Tucide,Discursul lui Pericle)

Daca puteti sa ma ajutati va rog trebuie sa il pun maxim pana la ora 20:00.
:(((​


Citeste Cu Atentie Documentele A Si Bapoi Rezolva Cerintele De Mai Jos ANumeste Ceteatea Descrisa In Documentul Arespectiv Cea La Care Se Refera Documentul B BP class=

Răspuns :

Răspuns:

A. Sparta, doc B Atena.

Atena, fiind o democrație (demos înseamnă popor) conducerea aparținea poporului ( format din corpul civic, care însemmna doar bărbații, oameni liberi și cu cetățenie ateniană). Sclavii, femeile și rezidenții străini nu puteau vota și nici ocupa funcții în stat. prin urmare din activitatea atenianului făcea parte și participarea la treburile cetății , de la Pericle începând activitatea aceasta fiind retribuită ( cu 2 sau 4 oboli, cum se numea monedam, suma acoperind o zi de muncă). Atenienii se adunau in Agora ( piața civică) pentru a dezbate teme de interes sau a încheia afaceri, pe Acropolă pentru servicii religioase ( acolo erau templele Atenei, protectoarea orașului), în Portul Pireu pentru achiziționarea de bunuri sau pentru transport maritim sau îmbarcarea pe vase militare.

Spartanii formau un corp al egalilor, preponderent militar, prin urmare viața spartanului era ocupată până pe la 60 de ani cu instrucția militară și cu războiul. Spartanii nu munceau ( o făceau hiloții) și nici nu se implicau în activități economico-comerciale ( o făceau periecii). Spartanii nu agreau luxul, nu aveau monede de argint sau aur ( folosind bare de fier ca monede) și nici activitatea culturală a atenienilor (cu școli filozofice, poezie, concursuri de teatru). Cetățenia spartană se acorda extrem de greu, în întreaga sa istorie Sparta acordând doar două cetățenii.