👤



III. Citiţi cu atenţie textul de mai jos: 30 puncte

A.“În Dacia însă a fost creată o adevărată ţară de colonizare dintr-un teritoriu slab locuit şi înconjurat de o populaţie duşmănoasă, în care însă romanitatea nu şi-a înfipt rădăcini atât de adânci, nesprijinindu-se pe bazele sigure ale unei naţionalităţi cucerite şi din punct de vedere spiritual. De aici şi uşurinţa cu care mai târziu a putut fi îndepărtată şi a dispărut..., fiind ştearsă ca o simplă poleială....Unii susţin că provincialii romani s-au refugiat în munţi pentru a-şi păstra acolo libertatea şi viaţa....Prin ipoteza imigrării treptate spre nord a vlahilor din Moesia se poate explica împrejurarea surprinzătoare că populaţia valahă se întâlneşte la nord de Dunăre numai după începutul veacului al XIII-lea”

(Robert Roesler, Studii româneşti. Cercetări asupra istoriei vechi a României)

B.“ Teza autohtoniei românilor se bazează pe continuitatea neîntreruptă a populaţiei, de la geto-daci la daco-romani. În afara triburilor geto-dace care s-au supus romanilor, deci n-au fost exterminate, toponimia, hidronimia[...] Daciei romane, faptul că din provincie s-au recrutat numeroase trupe auxiliare şi, îndeosebi descoperirile arheologice dovedesc prezenţa neîntreruptă a autohtonilor atât în Dacia, cât şi în Moesia . După anul 602, în urma micşorării numărului slavilor din nordul Dunarii, raportul de forţe s-a schimbat în favoarea autohtonilor, dispunând de o organizare social-politică mai adecvată împrejurărilor istorice. În cursul convieţuirii cu slavii, daco-romanii au reuşit să-i asimileze şi să dea naştere românilor”.

(Al.Graur, Gh.Ştefan, Dicţionar de istorie veche a României)

Pornind de la aceste surse, răspundeţi la următoarele cerinţe:

1. Mentionati provinciile romane la care fac referire sura A si sursa B. 4 puncte

2. Precizaţi secolul la care face referire sursa B. 2 puncte

3. Menţionaţi pe baza sursei A, respectiv B, doua argumente folosite de autori pentru a-şi susţine ideile. 6 puncte

4. Scrieţi litera corespunzătoare sursei care infirmă faptul că etnogeneza românească s-a desfăşurat pe parcursul mileniului I la nordul Dunării. 3 puncte

5. Scrieţi două informaţii aflate în relaţie cauză-efect, selectate din sursa B. 7 puncte

6.Prezentaţi procesul etnogenezei romanesti. 8 puncte



Răspuns :

Răspuns:

1) Moșia, nordul Dunarii și Dacia

2)secolul al 13 lea

3)În Dacia a fost creată o adevărată tara de colonizare.

După anul602 în urma micșorării nr slavilor raportul de forte s-a schimbat în favoarea au

tohtonilor.

În cursul conviețuirii cu slavii, daco- romanii au reușit sa-i asimileze și sa dea naștere Românilor.

4) A

5)