👤

Ion se prăbuși sub lovitura a doua care-i crăpase țeasta. Lovitura următoare n-o mai simți, precum nu simțise durere nici la cea dintâi... […] Vâjâi iar ca o vijelie îngrozitoare într-un pustiu fără margini, și înțelese că iar îl lovește... Apoi deodată, ca și cum sufli în lumânare, se făcu întuneric deplin. Pe urmă se trezi ca dintr-un somn greu. Habar n-avea cât stătuse în nesimțire și nici ce se întâmplase. Numai când își auzi propriile-i gemete, își aduse aminte... Era ud leoarcă. Se simțea parc-ar zăcea într-o baltă murdară. „O fi sângele meu!“ se gândi dânsul. Vru să pipăie, dar nu-și putu clinti mâna dreaptă. De-abia deschise ochii obosiți. Ploua mărunt. Picurii îi cădeau pe obraji și-l înțepau, căci carnea lui ardea. Văzduhul era cenușiu, ca și când se apropie zorile, dar cerul era înăbușit de nouri, și ploaia cernea mereu, măruntă, rece, unsuroasă. Dureri cumplite îi țâșneau de pretutindeni și-i clocoteau în cap amețitor. Chiar gemetele îi împlântau cuțite în piept. Se gândea însă numai la băltoaca în care se bălăcea, care-l scârbea și din care voia să scape cu orice preț. „Mor ca un câine!“ îi trecu apoi deodată prin mintea aprinsă de desperare. Și îndată începu să se târască din răsputeri, sprijinindu-se pe mâna stângă, în ciuda suferințelor îngrozitoare ce-i sfâșiau trupul. Gemea cu gura încleștată și se târa mereu, mereu. Poate un sfert de ceas să fi ținut sforțarea crâncenă care-l duse până sub nucul bătrân de lângă gardul dinspre uliță. Mai avea vreo doi pași ca să ajungă la poartă. Sub nuc însă i se întunecă iarăși tot. Doar gemetele înăbușite se mai zvârcoleau în corpul crâmpoțit...

Apoi ploaia stătu. Din pomi și de pe streșini picura din ce în ce mai rar. Nourii se împrăștiau. 

(Ion, Liviu Rebreanu)

Cerințe:

Subiectul I

Precizează doi termeni din câmpul semantic al morții. (0,6p)

Identifică un epitet cromatic, o comparație și o personificare. (0,9p)

Menționează două tipuri de imagini artistice prezente în text. (0,7p)

Numește două moduri de expunere. (0,8p)

Comentează finalul textului: Apoi ploaia stătu. Din pomi și de pe streșini picura din ce în ce mai rar. Nourii se împrăștiau. (3-5 rânduri) ( 1 p)



Subiectul al II-lea

Pornind de la fragmentul dat, alcătuiește un scurt portret al personajului(10 rânduri). (2 p)

Prezintă, în 3-5 rânduri, o caracteristică a romanului Ion de Liviu Rebreanu ce permite încadrarea acestuia în categoria romanelor moderne. (1 p)

Realizează rezumatul unui capitol din romanul studiat. (2 p)​


Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

Subiectul I

  • doi termeni din câmpul semantic al morții : lumanare ; intuneric

  • epitet cromatic  (Văzduhul)cenușiu,

o comparație : ca un câine

și o personificare: nucul bătrân

  • Menționează două tipuri de imagini artistice:

'' Picurii îi cădeau pe obraji și-l înțepau''

'' Văzduhul era cenușiu,''

  • Numește două moduri de expunere: descrierea si naratiunea
  • Comentează finalul textului:                                                                         Finalul textului arata ceea ce percepe Ion . in mintea lui se risipeste ceata , ploaia incepe sa se opreasca . In realitate , incepe sa se instaleze moartea ,care  incetul cu incetul ii preia trupul .

Cu atat pot sa te ajut

Iti doresc succes