Răspuns :
Răspuns:
Romanul "Mara" a apărut inițial în revista "Vatra" iar, apoi în volum, abia în anul 1906. Proza lui Ioan Slavici conturează o frescă a moravurilor și a comportamentului specific locuitorilor din Ardeal. lumea pe care o creează autorul este una în care triumfă binele, cinstea și dreptatea, valori pe care personajele trebuie să le respecte. Autorul dezbate în opera lui principalele valori morale iar, orice abatere de la acestea este aspru sancționată.
Titlul operei este sugestiv deoarece, această creație este inițial romanul Marei deoarece, destinul a constituie firul principal al acțiunii. Pe Mara nu o interesează averea, ci banii care-i conferă respectul colectivității.
Tema romanului o constituie conturarea imaginii sociale a lumii ardelenești cu trăsăturile specifice. Naratorul își îndreaptă atenția spre conturarea lumii din spațiul rural aflat la intersecția cu orașul.
Perspectiva narativă definește punctul de vedere al naratorului heterodiegetic, narațiunea fiind la persoana aIII-a.
Realismul operei este influențat de conturarea tipologiilor de personaje, de surprindere a aspectului social, precizarea indicilor spațiul temporal, de modalitatea de expunere (descrierea) și perspectiva narativă și obiectivă.
Acțiunea romanului începe cu prezentarea Marei, aceasta rămăsese văduvă și avea doi copii mici:o fiică pe nume Persida și un băiat pe nume Trică. Ea era nevoită să le asigura copiilor un trai decent, astfel încât face comerț iar, banii pe care îi aduna îi punea separat în trei ciorapi: unul pentru fiică, altul pentru Trică și unul pentru ea. Cu timpul ciorapii în care aduna banii deveneau tot mai voluminoși. Mara, înțelege modul în care putea să facă eficient comerț și reușea să își vândă produsele, uneori chiar la un preț mai mic, împiedicând pierderea unor bani.
Femeia avea planuri cu cei doi copii ai ei: pe Trică visa să îl facă maestru cojocar iar, pe fiica îi Persida să o vadă preoteasă. Astfel, Mara o trimite pe fata ei la mănăstire în grija Maicii Aegidia. Planurile Marei sunt date peste cap, din momentul în care Persida, îl zărește întâmplător, într-o o seară pe Națl, fiul măcelarului Hubăr. Între cei doi se naște o poveste de iubire și din momentul în care Persida se îndrăgostește, romanul încetează să mai urmărească destinul Marei atenția îndreptându-se spre cel al fiicei sale.
Persida fuge cu Națl la Viena iar, acolo se căsătorește pe ascuns, ceremonia fiind oficiată de Codreanu. După ce fiul măcelarului își termină stagiul, cei doi se întorc și își deschid un birt. Căsnicia acestora trece prin momente dificile din cauza lui Națl. Persida este ascultată de Mara însă, femeia nu intervine și nu influențează alegerile fiicei sale.
Pentru fiica Marei, treptat, lucrurile intră în normalitate iar, ea reușește să își salveze căsnicia și cei doi soți vor avea și un copil. Mara câștigă respectul familiei când, la botez oferă cadou o sumă importantă de bani.
Acțiunea romanului se încheie în mod tragic, măcelarul Hubăr este ucis se Bandi, fiul său nelegitim. Persida asistă neputincioasă la moartea socrului ei.
Celălalt fir narativ urmărește destinul lui Trică și modul în care deciziile Marei i-au influențat destinul și au contribuit la dezvoltarea lui Trică. Trică reușește să își termine stagiul și să devină maestru Cojocar așa cum și-a dorit Mara.
Sper că te-am ajutat! Coroană? :))
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!