Răspuns :
Pentru a realiza ESEUL despre romanul ION, de Liviu Rebreanu trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:
→ Când a apărut, cine este autorul, o idee despre tema romanului, o introducere.
De exemplu:
- Ion de Liviu Rebreanu este o capodoperă a romanului realist obiectiv din perioada interbelică. Opera creează imaginea satului transilvănean la începutul secolului al XX-lea. Este un roman social, având o tematică rurală. A fost publicat în anul 1920, iar opera coincide cu momentul nașterii romanului românesc.
Opera literară este un roman realist de tip obiectiv aparținând prozei interbelice.
→ De ce este un roman? Care sunt particularitățile unui roman?
- Există acțiune care se desfășoară pe mai multe planuri, există un conflict complex, sunt prezente personaje numeroase, imaginea vieții este prezentată într-un mod amplu, etc.
→ De ce este roman de tip obiectiv?
- Putem evidenția relația narator - personaj și al naratorului care este omniscient și omniprezent.
Naratorul omniscient știe mai mult decât personajele sale, iar autorul omniprezent dirijează evoluția lor.
Se poate observa obiectivitatea/impersonalitatea naratorului, narațiunea fiind la persoana a III-a, iar atitudinea autorului este detașată în descriere (autorul nu se implică emoțional, direct etc.)
→ Tema romanului
- Tema o constituie viața satului transilvănean de la începutul secolului XX. În acea perioadă demnitatea și locul omului în colectivitate se măsura în funcție de avere, și anume, de pământ. Cele două teme centrale sunt setea de pământ și setea de iubire, regăsite în titlul celor două părți ale romanului. Aceste două teme evidențiază lupta care se dă în sufletul personajului principal.
Romanul prezintă lupta unui țăran sărac de a obține pământ.
Romanul are un caracter monografic. Se pot observa aspecte ale lumii rurale: obiceiuri legate de momente din viața omului (nașterea, nunta, înmormântarea), relații sociale generate de anumite diferențe economice (nivel social) sau culturale (universul țăranilor și universul intelectualității rurale), relații de familie.
Este evidențiată și tema destinului.
→ Modurile de expunere predominante în roman
- Descrierea, narațiunea obiectivă, dialogul.
→ Strucutra romanului
- Romanul este alcătuit din două părți: Glasul pământului și Glasul iubirii. Există 13 capitole (număr simbolic, nefast): Începutul, Zvârcolirea, Iubirea, Noaptea, Rușinea, Nunta (prima parte); Vasile, Copilul, Sărutarea, Ștreangul, Blestemul, George, Sfârșitul (partea a doua)
Planuri narative - planuri paralele - viața țărănimii și a intelectualității rurale.
→ Acțiunea romanului
- Trebuie să identifici personajele, timpul și spațiul.
- Conflictul central - lupta pentru pământ în satul tradițional, unde averea posesiunii condiționează dreptul indivizilor de a fi respectați în societate/comunitate. Descoperim drama lui Ion - care este cea a țăranului sărac. Trebuie să aleagă dintre iubirea pentru Florica și averea Anei.
- Există un conflict exterior, social (între Ion și Vasile Baciu) și un conflict interior (între glasul pământului și glasul iubirii).
→ Evidențierea unei secvențe importante
- Se poate discuta despre relația dintre om - pământ.
Secvența când Ion săruta pământul. Este o imagine sugestivă a omului care se apleacă în fața pământului, oferindu-i iubirea. Pământul îi apare ca un stăpân și el se apleacă în fața lui ca o ființă umilă.
→ Desfășurarea acțiunii
- Iubirea pământului îl atrage mai tare decât iubirea Floricăi. Acceptă căsătoria cu Ana doar pentru avere, iar astfel, Ana prinsă în această cursă, sfârșește tragic.
→ Deznodământul
- Nu se poate sfârși altfel decât tragic. Atunci când omul este atras în această goană după avere, uită de tot ceea ce este omenesc și sensibil și se aruncă în acest hău care duce în final la distrugere. Așadar, Ana moare, copilul lui Ana și Ion moare, Ion încă o dorește pe Florica care între timp s-a căsătorit cu George. George îl ucide pe Ion, care devine astfel un instrument al destinului. El este arestat, Florica rămâne singură, iar averea lui Ion revine bisericii.
→ Personajele
- Ion este personajul principal
- Ana
- Florica
- George
- etc.
- ** Atunci când citești romanul încearcă să identifici personajele și trăsăturile acestora. Observă dacă sunt personaje principale, secundare, episodice etc.
→ Mijloacele de caracterizare
- Caracterizarea indirectă - autorul consemnează gesturile limbajul personajelor și prezintă relațiile dintre ele.
Caracterizare directă - Fiind omniscient și omniprezent, naratorul realizează portretul personajelor.
Ion de Liviu Rebreanu este un roman realist de tip obiectiv deoarece are ca trăsături: specificul relației narator-personaj, obiectivitatea, narațunea, persoana a III-a.
....
Citește romanul Ion pentru a putea realiza în întregime eseul. Urmărește punctele scrise mai sus pentru a putea sublinia/nota ideile importante și relevante pentru eseul tău.
Pentru mai multe detalii despre romanul Ion te poți uita și aici:
https://brainly.ro/tema/3239536
#SPJ5
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!