👤

Menționează care sunt organele digestive unde începe, se continuă și se finalizează digestia. ( le enumerați în ordinea lor anatomică separate cu virgule )

Răspuns :

Sistemul digestiv este format din gură, epiglotă, faringe, esofag, stomac, ficat, pancreas, intestinul subțire și intestinul gros.

Digestia incepe in gura, unde, prin actul masticatiei, se faramiteaza mancarea. Cele mai importante sunt glandele salivare, care produc saliva. Saliva are un dublu rol: sa inmoaie mancarea, astfel incat sa o faca mai usor de inghitit, si sa permita initierea procesului de digestie.

Inainte de a pătrunde în stomac bolusul trece prin sfincterul esofagian. In interiorul stomacului, este eliberat acidul clorhidric, ce divide bucăţile mari de alimentare în molecule mai mici, şi lichifiază bolusul. Bolusul lichifiat, acum numit chim, trece apoi prin sfincterul piloric şi intră în duoden, prima parte a intestinului mic. Aici enzimele eliberate de pancreas, ficat şi vezica biliară defalchează chimul în mai multe elemente care pot fi uşor de absorbit şi de utilizat de către organism. Intestinul mic este invelit cu o mucoasa dura şi de niste mici proiecţii sub forma de degete, numite vili. Acesti vili permit alimentelor digerate să intre în fluxul sanguin. Aici, în intestinul mic, sunt absorbiţi toţi nutrienţii şi toate vitaminele. Chimul poate călători prin interiorul intestinului mic până la 6 metri înainte de a trece prin supapa ilocecală pentru a intra în intestinul gros. In intestinul gros are foarte puţin loc digestia. Chimul nedigerat care intră în intestinul gros este considerat deşeu. Cu cât deşeurile trec mai mult prin intestinul gros acestea devin din ce în ce mai solide, deoarece apa este continuu reabsorbită de deşeuri. Deşeurile sunt colectate în rect, sau in capătul intestinului gros, până când creierul va semnala eliminarea acestora din organism.

Spor!