👤

adaptări la mediu reptile​

Răspuns :

Răspuns:

Adaptarile reptilelor la mediul de viata terestru:

-corpus lor, mai mult sau mai putin masiv,este intestat cu 4 picioare (membre) pentadactile ale caror degete se termina cu ghiare.

-pielea nu mai are rolul in respiratie,aceasta devine mai groasa,uneori dotate cu placi cornoase,cu rolul de a proteja corpul.

-de asemenea produce solzi,scuturi si placi cornoase cu rol de protectie.

-au respiratia exclusiv pulmonara; au plamanii bine dezvoltati.

Sistemul nervos[modificare | modificare sursă]

Sistemul nervos este mai dezvoltat ca la amfibieni și pești. Cerebelul, care controlează echilibrul, este foarte dezvoltat. Emisferele cerebrale sunt mari și au scoarță cerebrală. Este un sistem nervos centralizat.

Sistemul respirator[modificare | modificare sursă]

Reptilele sunt primele vertebrate, a căror respirație este exclusiv pulmonară. Plămânii sunt alungiți.Inspirarea se face datorită lucrului mușchilor intercostali.Expirarea se face pasiv.La aproape toate reptilele, inima este tricamerală, numai la crocodili este din 4 camere.

Sistemul circulator[modificare | modificare sursă]

Inima prezintă 3 camere: două atrii și un ventricul. Sângele arterial este separat de cel venos mai bine decât la amfibieni datorită unui început de perete despărțitor în ventricul și amplasării principalelor vase arteriale. Sângele realizează două circuite: mare și mic.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

Înmulțirea se face prin ouă depuse de femelă în locuri însorite. Ele sunt clocite cu ajutorul căldurii solare. Dezvoltarea embrionului se face fără metamorfoza.

Schelet[modificare | modificare sursă]

Coloana vertebrală are 10 vertebre (șopârla) sau mai multe. Cutia craniană este unită cu prima vertebră. Din această cauză mobilitatea capului este mare.La șerpi, coastele nu sunt unite între ele prin intermediul sternului, putând să înghită hrana mai bine.

SPER CA TE AM AJUTAT

Răspuns: Reptilele sunt o clasă de vertebrate ovipare, poichiloterme, cu corpul acoperit de o piele groasă, solzoasă, fără picioare sau cu picioare scurte, dispuse lateral, și cu inima tricamerală.                                                                         1.  sunt mai bine adaptate la viața terestră decât amfibienii.

              2.  au piele solzoasă sau acoperită cu plăci cornoase dublate de plăci osoase.

              3.  sunt animale târâtoare.

              4.  respirația este pulmonară.

              5.  inmulțirea se face prin ouă care se clocesc singure la soare; fecundația este internă.

              6.  temperatura corpului este variabilă după temperatura mediului înconjurător (poichilotermie.