👤

Caută mai multe informații cu privire la traditiile şi obiceiurile ilustrate​

Caută Mai Multe Informații Cu Privire La Traditiile Şi Obiceiurile Ilustrate class=

Răspuns :

Explicație:

Despre Olărit:

Olăritul, este una din cele mai vechi ocupatii ale omului o reprezinta prelucrarea lutului. Pe teritoriul judetului Tulcea, ceramica este practicata inca din epoca neo-eneolitica, aproximativ 5000 de ani a.Ch., fiind reprezentata de culturile Boian, Hamangia, Gumelnita si Cernavoda I, prin dovezile arheologice descoperite in localitatile Ceamurlia de Jos, Isaccea, Trestenic si Luncavita.

Etimologia cuvantului ,, ceramica” isi are originea in cuvantul grecesc ,, keramos”, care inglobeaza notiunea de coacere si in acelasi timp caracterul de plasticitate al argilei.

Ceramica inglobeaza un complex de materiale, care au la baza compusi ai silicatului de aluminiu, adica ai argilei. In amestec cu alte substante, compusii silicatului de aluminiu, conduc la obtinerea de diverse categorii de ceramici.

Este deja un lucru cunoscut, ca cele mai vechi tehnici de prelucrarea a lutului, s-au mentinut la noi in tara in judetul Mures, localitatea Deda si doua sate invecinate, Pietris si Morareni, unde vasele se faceau din suluri de lut, incolacite dupa formele dorite si apoi modelate cu mana.

Ceramica s-a diferentiat calitativ si artistic, odata cu societatea. A aparut astfel ceramica de uz casnic obisnuit, dar si cea de lux, care a satisfacut cerintele claselor conducatoare.

Ea a avut un loc de cinste , lucru pe care azi cu greu il putem intelege. Era utilizata, la masa saracului dar si la masa bogatului, fara concurentele ei actuale, portelanul si fierul smaltuit.

Ceramica romaneasca a aparut in procesul complex de formare al poporului nostru, a culturii sale materiale si spirituale.

Ceramica confectionata la roata, poate fi impartita in functie de ardere, in trei mari categorii: ceramica neagra, ceramica rosie, ceramica nesmaltuita si smaltuita.

Ceramica romaneasca smaltuita, a aparut si s-a dezvoltat sub influienta celei bizantine, mai ales in Dobrogea si de-a lungul Dunarii, unde schimbul cultural cu Bizantul se facea mai intens.