Viața în timpul războiului
Folosind informații din manual (text și imagini) și din scrisorile de pe front (exemplificați cu fragmente selectate din astfel de documente), realizați o prezentare a vieții oamenilor în timpul războiului, având în vedere structura de mai jos:
Viața în tranșee ”Frontul de acasă”
- Viața reală a soldaților - Viața celor rămași acasă
(realizează o scurtă descriere folosind informații
preluate din sursele menționate –
cel puțin câte o informație din 3 tipuri de surse)
- Cum reușeau soldații să-și mențină moralul? - Ce mesaje trimiteau celor de pe front?
(realizează o scurtă descriere folosind informații
preluate din cel puțin 2 tipuri de surse)
- Ce mesaje trimiteau acasă?
(formulează concluziile tale și
exemplifică cu cel puțin 2 fragmente din scrisori)
- Erau soldații din tabere diferte dușmani cu adevărat?
(exprimă-ți opinia și argumentează cu cel puțin o informați preluată din surse)
Notă. Poți folosi informații și imagini preluate și din alte surse.
Pentru informațiile preluate din surse precizează tipul sursei
• Pe front...
”Se mănâncă, se bea alături de morți, se doarme în mijlocul muribunzilor, se râde, se cântă printre cadavre...” (Însemnările unui medic militar francez)
”Noroiul face mersul aproape imposibil, și acum,când am intrat în el până la genunchi, am avut un moment de teroare la ideea că nu voi fi capabil să mai ies ... Este limita a ceea ce se poate suporta.”
(Mărturia unui soldat britanic de pe Somme, 1916)
”Eu nu am mai văzut nimic altceva decât peisaje răscolite, haotice. Eu nu am mai văzut o casă, o floare, în fine, nimic din ceea ce face farmecul vieții. Niciun alt zgomot decât cel al tunului și mitralierei, cu permanentă teamă.”
”Mă întreb dacă ai reușit să vinzi sfecla; însămânțările le vei face după aceea. Vă văd nefericiți și nu pot să vă ajut.”
• În spatele frontului (”frontul de acasă”)
”Bărbații sunt plecați în masă, și cu toate acestea recoltele au fost strânse, pământul arat, administrațiile funcționează, tramvaiele circulă, metroul nu s-a întrerupt. Totul funcționează. Trăiască franțuzoaicele! Soții lor sunt pe front, ele cu toate doresc să muncească și sunt atât de eroice, că își dau sângele cu cel mai scăzut preț… Câtă mizerie acoperă acest cuvânt frumos – eroism. Pretutindeni au scăzut salariile.”
• Crăciunul din anul 1914
Despre Crăciunul din acel an, se povesteşte în multe scrisori ale soldaţilor. Una dintre aceste scrisori a fost cumpărată în 7 noiembrie 2006, de cântăreţul Chris de Burgh, care a plătit 14 400 de lire la o licitaţie a casei Bonhams.
Scrisoarea conţine zece pagini, e scrisă de un soldat necunoscut din armata britanică, în care povesteşte despre întâmplările din acea noapte descrisă a fi ca “cel mai deosebit Crăciun pe care l-am petrecut vreodată”.
Iată cum începe scrisoarea : “ Acesta va fi cel mai de neuitat Crăciun pe care l-am petrecut : ieri, de la ora ceaiului nu s-a mai auzit nici o împuşcătură din nici o tabără. Noaptea trecută a fost o noapte geroasă cu lună plină, şi am cântat colinde. Germanii au pus torţe de-alungul taberei lor si au venit spre noi urându-ne Crăciun fericit. Ne-au dăruit câteva cântece şi am avut un fel de petrecere. Câţiva dintre ei vorbeau engleza foarte bine aşa că am conversat cu ei... ”
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări sau nevoie de asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!